- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (06.05.2014, 14:08)
- Ana Maria Petcana
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢA MEDIAFAX - Damian, APMGR: Amânarea introducerii de medicamente pe lista de compensate poate fi anticoncurenţială
Amânarea introducerii unor medicamente pe lista de compensate poate fi considerată o practică anticoncurenţială şi o barieră de intrare pe piaţă, consideră Dragoş Damian, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
Urmărește
133 afișări
CONFERINŢA MEDIAFAX - Damian, APMGR: Amânarea introducerii de medicamente pe lista de compensate poate fi anticoncurenţială (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)
"Un medicament, în momentul în care intră pe lista de compensate, într-o porţie mai mare sau mai mică, este decontat din bani publici. Sunt în acest moment medicamente care sunt pe lista de compensate şi medicamente care aşteaptă să intre pe lista de compensate care fac parte din aceleaşi categorii terapeutice. Întrebarea este dacă, din punct de vedere concurenţial, se favorizează medicamentele care deja sunt compensate, iar cele care aşteaptă sunt cu alte cuvinte defavorizate", a afirmat Damian, la conferinţa Mediafax Talks about Competition.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
El arătat că sunt multe aspecte în sistemul de sănătate din România care ar putea face obiectul unor clauze anticoncurenţiale.
"Sunt foarte multe aspecte care ar putea face obiectul unor clauze anticoncurenţiale, cum este reglementarea preţurilor la medicamente generice, respectiv o dublă referenţiere comparativ cu medicamentele inovative, şi taxa clawback. Acestea reprezintă bariere de intrare pe piaţa medicamentelor generice. Sunt producători care se gândesc dacă să aducă anumite medicamente pe piaţă", a arătat Damian.
Preţul medicamentelor generice este calculat odată ca 65% din preţul celui inovativ şi apoi este raportat la preţul practicat în 12 state europene de referinţă.
În ceea ce priveşte taxa clawback, Damian spune că medicamentele inovative, care au un preţ mai mare, ar trebui să aibă o taxă clawback mai mare faţă de cele generice, care sunt mai ieftine.
Şeful APMGR a mai spus că piaţa din România este prea mică pentru înţelegeri de tipul celor din SUA.
"Piaţa noastră are mult potenţial, cu o creştere de 5-10% pe an, şi cred că nimeni nu doreşte să oprească acest avânt al pieţei", a arătat Damian.
Totuşi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a arătat că autoritatea de concurenţă se uită la posibile înţelegeri între campaniile farma.
"Vrem să vedem o penetrare mai mare a genericelor pe piaţă, pentru că sunt mai ieftine decât cele originale. Să fie mai multă concurenţă între medicamente. Medicamentele generice să aibă cote de piaţă mai mari. Ne uităm şi la posibile înţelegeri între companii care vor să-şi menţină cotele de piaţă şi pot împiedica intrarea anumitor produse pe piaţă", a arătat Chiriţoiu.
Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, declara în 10 aprilie că introducerea noilor medicamente pe lista de compensate şi gratuite trebuie făcută simultan cu excluderea unor produse şi coroborată cu impactul financiar.
Anterior, ministrul Sănătăţii a afirmat că procedurile privind noua listă de compensate şi gratuite ar putea fi finalizate în 2014, astfel încât pacienţii să poată avea acces la noile terapii încă din acest an.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe