CONFERINŢA MEDIAFAX - Dănescu, ARB: Înţelegem intenţia reducerii comisioanelor, dar afectează investiţiile băncilor

Preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Florin Dănescu, a declarat marţi că înţelege intenţia care stă la baza măsurii de plafonare a comisioanelor interbancare, dar consideră că vine într-un moment în care sistemul de plată cu carduri are nevoie de investiţii şi dezvoltare.

Urmărește
103 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Dănescu, ARB: Înţelegem intenţia reducerii comisioanelor, dar afectează investiţiile băncilor

CONFERINŢA MEDIAFAX - Dănescu, ARB: Înţelegem intenţia reducerii comisioanelor, dar afectează investiţiile băncilor (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Intenţia de a plafona comisionul interbancar este de înţeles, o susţinem, respectiv aceea de a avea un echilibru pe piaţă sau să măreşti nivelul de echilibru în piaţă, să creşti accesibilitatea clientului către un produs şi să măreşti volumul tranzacţiilor cu acel produs într-o piaţă pe care se vrea să se evite tranzacţiile cu numerar. Văzând însă că suntem într-un moment în care plata cu cardul reprezintă 5-6%, România fiind aproape pe ultimul loc în Europa, îţi pui problema cum dezvolţi un produs, cum faci o investiţie. Prima etapă a unei investiţii este cea a preţurilor relativ mari pe care încerci să le recuperezi sau cum să-ţi amortizezi o investiţie pe un volum mic de tranzacţii", a spus Dăneascu la conferinţa Mediafax Talks about Competition.

El a arătat că investiţiile sunt mai uşor de susţinut într-o piaţă în care volumul tranzacţiilor cu cardul este spre exemplu de 50%.

"Şi să ucizi acest produs spunând că vrei să-l dezvolţi limitând preţurile acelui produs, în momentul în care investiţiile trebuie făcute şi dezvoltate. Este o contradicţie între termeni, între necesarul de a investi şi a dezvolta un produs într-un moment istoric, la început, într-o economie care trebuie să prindă din urmă celelalte economii şi plafonarea costurilor. Se iau exemple din anumite ţări, cu alte situaţii şi se creează un algoritm general ideal, care nu are legătură cu nevoia economiei într-un anumit moment, într-un anumit context. România este ţara în care bancabilitatea este de 60% active, relativ la PIB. În Europa, acest procent este de 360%. Normal că preţurile băncilor nu pot fi la fel de mici", a adăugat Dănescu.

Guvernul vrea în continuare limitarea comisioanelor interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare pentru plăţile la comercianţi, la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cele de credit, chiar după solicitări de reanalizare a nivelurilor sau de amânare.

"Instituţiile emitente nu pot aplica instituţiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit", se precizează în proiectul de lege publicat de Ministerul Finanţelor Publice, după ce iniţial prevederile erau incluse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

Acordurile dintre instituţiile acceptante şi beneficiarii plăţilor vor conţine informaţii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate acestora, a comisioanelor interbancare, precum şi a comisioanelor suplimentare aplicate în funcţie de marca şi categoria respectivelor carduri de plată.

Nerespectarea acestor plafoane va fi sancţionată cu amenzi de la 10.000 lei la 200.000 lei.

Prevederile actului normativ nu se aplică operaţiunilor cu carduri comerciale (card de plată emis unor operatori economici, unor entităţi din sectorul public sau unor persoane fizice care desfăşoară o activitate independentă de natură economică a cărui utilizare este limitată la cheltuielile legate de activitatea desfăşurată), retragerilor de numerar de la bancomate şi operaţiunilor cu carduri emise de sisteme tripartite de plată cu cardul. Acestea din urmă sunt sisteme de plată prin carduri în care funcţiile de emitere şi acceptare sunt integrate într-o singură instituţie financiară, care este şi proprietarul sistemului.

Limitarea comisioanelor, anunţată la sfârşitul lunii ianuarie, a stârnit reacţia promptă a sistemului bancar, iar lobby-ul bancherilor ajutaţi şi de banca centrală a făcut ca Guvernul să renunţe la aprobarea acestor prevederi prin OUG.

Premierul Victor Ponta a anunţat la începutul lunii februarie că plafonarea plăţilor în numerar şi limitarea comisioanelor interbancare la tranzacţiile prin carduri vor fi aprobate prin lege de către Parlament.

După o dezbatere pe tema comisioanelor interbancare organizată de Finanţe la finele lunii februarie, secretarul de stat Dan Manolescu a spus că Guvernul ar putea lua în considerare reducerea în două trepte, reprezentanţi ai mediului de business şi ai procesatorilor de plăţi solicitând să fie reanalizate nivelurile comisioanelor sau chiar amânarea proiectului.

"Propunerea a fost de a exista un pas intermediar al reducerii. Până când regulamentul UE se aprobă o să existe o plafonare intermediară, aşteptăm propuneri din partea celor care au participat astăzi la discuţii care ar fi acest nivel şi care ar fi perioada de implementare în paşi", a spus Manolescu.

Reprezentanţii celor două mari companii de carduri, MasterCard şi Visa, au reacţionat imediat după lansarea publică a proiectului, avertizând asupra efectelor negative care ar putea apărea în urma reducerii comisioanelor interbancare.

Cătălin Creţu, directorul Visa Europe pentru România, a afirmat că autorităţile trebuie să ia în calcul şi să analizeze toate efectele posibile ale unei reduceri "drastice şi bruşte" a comisioanelor interbancare pentru plăţile cu cardul prin legislaţie, astfel încât să nu impacteze negativ investiţiile în tehnologiile de plată şi utilizarea cardurilor.

La rândul său, Cosmin Vladimirescu, directorul general al MasterCard pentru România şi Moldova, şi-a exprimat îngrijorarea privind efectele măsurii, afirmând că şi la nivel european există voci care sunt împotriva acestui proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici