- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.09.2014, 18:18)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢA MEDIAFAX: Fermierii trebuie să se asocieze în întreprinderi comerciale mai mari pentru a fi profitabile
Fermierii cu exploataţii agricole mici ar trebui să găsească o formulă de asociere, de înfiinţare a unor întreprinderi comerciale care să fie viabile pe piaţă, pentru a crea o afacere profitabilă şi care să poată atrage finanţări bancare, consideră Adrian Lisandru, director comercial la BRD.
Urmărește
108 afișări
Adrian Lisandru, director comercial la BRD (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Este destul de greu să faci agricultură cu caracter de companie, activitate profitabilă şi creditabilă, în măsura în care dimensiunea business-ului este extreme de mică. În aceste condiţii, o formulă de asociere, de creare a unor întreprinderi comerciale care să fie viabile pe piaţă apare destul de necesară", a afirmat vineri Lisandru la conferinţa Mediafax Talks about Agriculture.
El a arătat că România este una dintre cele mai polarizate ţări în domeniul agricol.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
"Avem întreprinderi agricole pe primele locuri în Europa din punct de vedere al suprafeţei, dar tot în top se regăseşte ţara şi la numărul imens de mare al exploataţiilor agricole care nu pot fi încadrate în categorie comercială", spune directorul BRD.
O altă problemă a domeniului agricol menţionată de reprezentantul băncii este lipsa de predictibilitate, care contează foarte mult din perspectivă comercială, de a face afaceri cu adevărat.
El a punctat că, astfel, există o reticenţă destul de mare a agricultorilor pentru a solicita credite de investiţii de la bănci.
"Respectiva solicitare de credit pentru investiţii trebuie să aibă mult realism, pentru că de multe ori se merge pe oportunităţi de moment, şi să aibă, dacă se poate, o componentă proprie care să dovedească interesul şi seriozitatea partenerului", mai spus Lisandru.
Pe de altă parte, CEC Bank, care a împrumutat recent 100 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI), vrea ca cel puţin 40% din proiectele finanţate cu aceşti bani să vizeze agricultura şi dezvoltarea rurală, potrivit directorului pentru relaţii externe şi finanţări structurale în cadrul instituţiei de credit, Ramona Ivan.
Împrumuturi cu fonduri BEI pot fi atrase de IMM-uri, companii cu până la 3.000 de salariaţi şi administraţiile publice locale. Ca noutate, pot solicita astfel de credite şi IMM-urile care au angajat sau intenţionează să angajeze un tânăr, cu vârstă sub 25 de ani (cinci tineri în cazul firmelor cu cel mult 3.000 de salariaţi) în ultimele/următoarele şase luni, dar şi o firmă deţinută sau administrată de o persoană tânără sau o companie care oferă training vocaţional pentru personalul tânăr.
La rândul său, Simona Mureşan, director pentru strategie, programe guvernamentale şi relaţii instituţionale din cadrul Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a pus accent pe importanţa garanţiilor acordate de stat pentru sprijinirea companiilor la accesarea creditelor bancare.
Ea a arătat că fondurile mutuale din străinătate au trecut activitatea de garantare pe baze private şi consideră că instrumentul de garantare a statului român poate fi un prim pas pentru trecerea către garantarea în regim mutual, care este de dorit.
"Toate statele care au sisteme de garantare dezvoltate au cunoscut o creştere economică într-o perioadă relativ scurtă extrem de susţinută, ceea ce recomandă încă o dată că utilizarea unor scheme de garantare constituie un paşaport către creştere sustenabilă", a spus Mureşan.
Ea a precizat totodată că, pentru 1milion de lei capital deţinut sau fonduri în administrare, FNGCIMM acordă garanţii de 5 milioane lei, care acoperă jumătate dintr-un împrumut bancar, ceea ce înseamnă că fermierul poate atrage finanţări bancare de 10 milioane lei.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe