- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (31.05.2013, 16:42)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢA MEDIAFAX: FNGCIMM ar putea reduce comisioanele sau creşte ponderea garanţiilor pentru IMM inovative
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) ar putea reduce comisioanele sau creşte ponderea garanţiilor pe care le acordă pentru a susţine IMM-urile din diverse secotare, precum cele inovative sau care generează valoare adăugată suplimentară.
Urmărește
211 afișări
Claudiu Stănescu, consilier al preşedintelui FNGCIMM (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)
"Ne-am propus pentru următoarea perioadă dezvoltarea de noi produse care să susţină diverse sectoare ale IMM-urilor, cu preponderenţă cele foarte inovative sau care generează valoare adăugată suplimentară. Mă gândesc la reducerea unor comisioane practicate sau modificări ale ponderii garanţiilor pe care le acordăm", a declarat vineri Claudiu Stănescu, consilier al preşedintelui FNGCIMM, la conferinţa la conferinţa Mediafax Talks about Banking.
El a arătat că Fondul ar putea indentifica, împreună cu băncile, zonele care au prezentat unele probleme din perspectiva influenţei crizei pentru IMM-uri sau care au înregistrat un risc pe o anumită zonă. FNGCIMM vrea să găsească o soluţie prin care atât creditarea pe zona IMM-urilor, cât şi garantarea pe care o acordă să reprezinte un pas spre relansarea economiei.
"De asemenea, cererea de credit a companiilor s-a menţinut constantă în primele trei luni din acest an, dar anticipările pentru perioada următoare nu sunt optimiste. Şi la IMM-uri s-a înregistrat o constantă a cererii de credite, dar s-a întâmplat pe fondul unei contracţii puternice a cererii de credite pe termen lung, pentru investiţii", a precizat Stănescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
El a adăugat că în primele patru luni creditele garantate pentru investiţii reprezintă doar 13%, faţă de puţin peste 30% în perioada similară a anului trecut.
La rândul său, Mihai Dudoiu, avocat asociat la firma Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, a prezentat modalitatea prin care IMM-urile pot atrage finanţare pentru un proiect, inclusiv etapele acordării unei finanţări de proiect sindicalizate, în care mai multe bănci finanţează proiectul respectiv şi îşi asumă expunerea faţă de acesta.
"IMM-urile au în perioadă de criză cele mai mari dificultăţi în a-şi asigura finanţările necesare. Dacă o companie de talie mare poate să gâsească alternativă la finanţarea bancară, poate să se finanţeze prin emisiuni de bond-uri sau poate să se îndrepte spre piaţa de capital pentru a obţine finanţare, în cadrul unui IMM astfel de soluţii sunt foarte limitate sau chiar inexistente şi atunci finanţarea bancară este esenţială. Alternative precum factoring, leasing sunt legate de activitatea bancară şi probabil reprezintă resurse mai scăzute de a asigura finanţarea", a afirmat Dudoiu.
El a precizat că alternativele de atragere de resurse pentru un IMM le reprezintă corporate finance (finanţare prin investiţii directe) şi project finance (finanţare de proiect), alegând să detalieze a doua opţiune.
Dacă finanţările prin investiţii directe sunt acordate unor firme cu activitate în desfăşurare, cu un istoric, clienţi şi venituri constante, finanţările de proiect sunt destinate unei societăţi de proiect, care nu are altă activitate în afara acelui proiect şi vrea să atragă finanţare pentru acesta, fără să aibă un istoric şi alte argumente exceptând planul de afaceri.
"Garanţiile care vin să asigure rambursarea sunt limitate la proiectul respectiv, adica activele, veniturile preconizate. Un astfel de proiect e menit să trăiască prin el însuşi", a explicat avocatul.
Pentru un proiect nou, contractul de credit poate fi bilateral, între client şi bancă, sau sindicalizat. Totodată, poate cuprinde una sau mai multe facilităţi de credit, la termen sau revolving, prin care liniile atrase şi rambursate pot fi utilizate din nou până la scadenţa contractului.
Documentele de finanţare vor include şi un contract de subordonare a datoriilor, de obicei debitele faţă de finanţatori fiind plătite cu prioritate faţă de alte datorii ale societăţii de proiect, cum ar fi dividende, împrumuturi subordonate sau către acţionari.
Pe lângă ipotecile mobiliare şi imobiliare constituite, IMM-urile pot utiliza şi garanţii specifice aferente schemelor de suport puse la dispoziţie prin programe guvernamentale sau ale Uniunii Europene, precum cele emise de FNGCIMM, de Eximbank sau prin programul Kogălniceanu.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe