CONFERINŢA MEDIAFAX - Giurescu, ASF: Pensiile private aduc stabilitate pieţei financiare non-bancare şi nu au produs scandaluri sau pagube participanţilor

Credibilitatea sistemului de pensii private a început să fie afectată de unele probleme cu care se confruntă piaţa de capital şi a asigurărilor, o astfel de situaţie fiind îngrijorătoare, a declarat vicepreşedintele ASF Ion Giurescu, la MEDIAFAX Talks about Private Pensions.

Urmărește
212 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Giurescu, ASF: Pensiile private aduc stabilitate pieţei financiare non-bancare şi nu au produs scandaluri sau pagube participanţilor

Ion Giurescu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Ceea ce ne îngrijorează este, că după unirea fostelor autorităţi de supraveghere din domeniul pensiilor private, pieţei de capital şi asigurărilor sub umbrela Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), pensiile private încep să fie afectate în sensul unei credibilităţi mai scăzute, situaţie care care nu are nicio legătură cu evoluţia acestui sistem. Ne-am molipsit de la asigurări şi piaţa de capital, care se confruntă cu unele de probleme mai mici sau mai mari", a afirmat Giurescu.

El a spus că pensiile private sunt un vector de stabilitate al pieţei financiare non-bancare, care nu au produs scandaluri sau pagube participanţilor în ultimii opt ani.

"Dimpotrivă, sistemul pensiilor private a produs rezultate foarte bune, respectiv o rentabilitate de peste 10%, pe care o consider bună, în condiţiile unei economii naţionale nu foarte dezvoltate", a spus Giurescu

El a adăugat că pensiile private reprezintă principalul mijloc de economisire la nivel naţional şi a estimat că, până la finele acestui an, aproximativ un milion de persoane vor avea în conturi individuale de pensii private sume peste media economisirilor în sistemul bancar.

"Pensiile private încep să fie un important finanţator al datoriei publice interne. La începuurile sistemului, fondurile de pensii private au plasat integral banii primiţi în titluri de stat, acum se situează la 60-65% din totalul activelor, situaţia fiind efectul listărilor la bursa a titlurilor unor companii de stat. Practic, fondurile private au investit 2,5 miliarde de lei în ultimele 12 luni în aceste listări", a afirmat reprezentantul ASF.

Potrivit lui Giurescu, fondurile de pensii private au o vizibilitate scăzută în rândul populaţiei din cauza lipsei ştirilor negative.

"Nu suntem foarte vizibili pe piaţă şi acest lucru se datorează faptului că lucrăm foarte bine. Dacă nu am fi funcţionat bine, am fi fost foarte vizibili, lumea ar fi ştiut de noi, ce probleme avem, ce s-a întâmplat, unde este rău. Fiind însă un sistem care nu a creat probleme, unde nu s-au întâmplat falimente, nu s-a plecat cu banii participanţilor, lumea nu ştie de acest sistem", a spus vicepreşedintele ASF.

Într-o intervenţie video înregistrată, preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a afirmat că apariţia pensiilor private constituie cea mai profundă reformă care a avut loc în ultimii 10 ani.

"În sprijinul afirmaţiei mele vin cu două argumente. Primul, pensiile private sunt o importantă resursă financiară pentru investiţiile pe termen lung şi pentru susţinerea economiei României. În al doilea rând, pensiile private sunt un intrument important pentru economisire şi pentru promovarea înclinaţiei spre economisire la nivel individual de care românii au nevoie", a spus Negriţoiu.

El a adăugat că ASF susţine şi dialoghează permanent cu instituţiile participante la sistemul pensiilor private.

"Suntem convinşi că pensiile private rezistă eventualei presiuni politice pentru că România chiar nu are motive ca să renunţe la acest sistem din alte considerente. Şi asta, în primul rând, pentru că indicatorii macroeconomici chiar nu necesită renunţarea la pensiile private aşa cum s-a întâmplat în alte ţări. Vom continua să credibilizăm pensiile private, vom continua să acordăm atenţia necesară participaţiilor la acest sistem şi obţinerii unor randamente convigătoare, normale la nivelul pieţei, mai ales în raport cu siguranţa pe care trebuie să o asigurăm", a mai spus şeful ASF.

Sistemul de pensii private facultatibe (Pilonul III) a fost lansat în mai 2007, iar cel al pensiilor private obligatorii (Pilonul II) cu un an mai târziu. Activele celor două sisteme se situează în jurul cifrei de 4,3 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici