- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (26.03.2013, 13:44)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢA MEDIAFAX - IMM-urile vor accesa de la bănci sume în valută mai mici cu 25%, după restricţionarea creditării
IMM-urile vor accesa de la bănci sume în valută mai mici cu 25%, după aplicarea regulamentului BNR care limitează creditarea companiilor în valută şi afectează în special firmele mici, fără acoperire la riscul valutar, potrivit Volksbank.
Urmărește
361 afișări
Anca Bălaşu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Cele mai afectate domenii sunt firmele din agricultură care se adresează preponderent pieţei interne, beneficiarii fondurilor europene, IMM-urile mici care nu-şi permit să negocieze din poziţia lor contractele la cursul leu/euro", a declarat marţi şeful departamentului Dezvoltare Produse Companii din cadrul Volksbank, Anca Bălaşu, la conferinţa "Mediafax Talks about SMEs" organizată în parteneriat cu Asociaţia Română a Băncilor (ARB).
Regulamentul BNR 17/2012 prevede ca băncile să calculeze capacitatea de rambursare a creditelor în valută pentru firme în condiţii de depreciere severă a monedei naţionale, similare celor aplicate la creditele de consum, respectiv de 35,5% în raport cu euro, 40,9% faţă de dolar şi 52,6% faţă de francul elveţian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Astfel, pentru partea de finanţare pentru care debitorul nu dovedeşte că dispune de acoperire naturală sau financiară la riscul valutar acesta va suporta un şoc pe cursul de schimb de 35,5% pentru euro 52,6% pentru franci elvetieni şi 40,9% pentru dolari americani, în cazul celorlalte valute fiind utilizată valoarea aferentă francilor elveţieni. Totodată, firmele vor fi supuse riscului de dobândă la împrumuturile în valută, şocul pe rata dobânzii fiind de 0,6% pentru toate monedele. Acesta nu se aplică însă în cazul creditelor cu dobândă fixă.
Bălaşu apreciază că băncile vor da împrumuturi selective în valută, în special pe termen scurt şi "va scăpa cine va putea" de aceste constrângeri, respectiv exportatorii şi companiile relativ mari, stabile financiar din domenii precum cel energetic, firmele care se pot împrumuta de la compania-mamă şi cele de construcţii care deţin spaţii de închiriere.
Firmele acoperite la riscul valutar sunt cele din industria FMCG, inclusiv industriile prelucrătoare care facturează în lei la curs leu/euro, distribuitorii de maşini, utilaje şi componente, precum şi firmele de IT şi consultanţă.
"Impactul se va vedea în special pe termen scurt, cei care vor trebui să prelungească liniile de finanţare nu vor mai putea decât dacă vor fi acoperiţi la riscul valutar sau dacă vor cumpăra derivative", a spus Bălaşu.
Ea a dat un exemplu de calcul pentru rata în lei pe care o va plăti o firmă la un credit contractat în euro după aplicarea regulamentului. Astfel, pentru un împrumut de 400.000 de euro rata în euro rămâne aceeaşi, de 12.216 euro, pe când rata în echivalent lei va creşte de la 53.939 lei la 73.087 lei, suportând şocul pe cursul valutar, respectiv o creştere de 35,5%. Dacă împrumutul ar fi luat în lei, rata ar rămâne constantă, de 61.364 lei.
Istoricul cursurilor valutare pe parcursul ultimilor opt ani arată că sunt posibile creşteri importante ale acestora pe perioade mai mari de timp, iar antreprenorii trebuie să ia în calcul şi scenariile în care aceste cotaţii cresc maximal.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: CONFERINŢA MEDIAFAX - ANRMAP va standardiza achiziţia de bilete de avion, "laptele şi cornul", merele pentru şcoli - VIDEO
Citește și: CONFERINŢA MEDIAFAX - IMM-urile trebuie să scadă costurile şi să crească performanţa afacerii, pentru a rămâne în piaţă - VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Doi concurenți s-au logodit în secret, chiar în timpul filmărilor Asia Express 😲 Abia acum s-a aflat!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:15
Ministrul de Externe din Ucraina susţine „pacea prin forţă” într-un mesaj către Marco Rubio
-
astăzi, 09:42
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE