- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢĂ MEDIAFAX - La Sibiu a avut loc întâlnirea de constituire a Federaţiei Tinerilor Fermieri din România
Principalele probleme ale agriculturii româneşti au fost dezbătute, vineri, la Sibiu, la întâlnirea de constituire a Federaţiei Tinerilor Fermieri din România, tinerii agricultori spunând că astfel va exista o "voce comună" la nivel naţional, se vor remedia greşeli şi se va îmbunătăţi legislaţia.
CONFERINŢĂ MEDIAFAX - La Sibiu a avut loc întâlnirea de constituire a Federaţiei Tinerilor Fermieri din România (Imagine: Ovidiu Dumitru/Mediafax Foto)
Aproximativ 200 de persoane, majoritatea tineri fermieri, din 21 de judeţe ale ţării, alături de reprezentanţi ai Guvernului, Comisiei Europene şi ai organizaţiilor europene de profil, au participat, vineri, la Sibiu, la întâlnirea de constituire a Federaţiei Tinerilor Fermieri din România, organizată de Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), cu sprijinul MEDIAFAX.
Acestea au ales un Consiliu Director, format din reprezentanţi ai tinerilor fermieri din 19 judeţe, preşedinte interimar pentru un an fiind ales Andrei Haschi, care este şi directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură din Harghita.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Atac terorist în Magdeburg, Germania: Un BMW a intrat într-o mulțime la Târgul de Crăciun. Doi oameni au murit / BILD raportează 11 morți și 60-80 de răniți / Ce detalii se cunosc despre atacator
-
Trump va cere statelor membre NATO să crească cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB. FT: Intenţionează să continue să furnizeze ajutor militar Ucrainei.
-
Elon Musk, atac la adresa CCR şi anularea alegerilor din România: "Cum poate un judecător să anuleze alegerile şi să nu fie considerat un dictator" / Reacţia lui Călin Georgescu
-
De ce a investit Dan Şucu 40 mil. euro în celebrul club de fotbal Genoa? Interviu exclusiv la ZF Live. Dan Şucu: După Rapid, Genoa este următorul pas în crearea unui grup multichannel de cluburi de fotbal
"Rolul meu ca preşedinte este să aducem, pentru început, această asociaţie în Uniunea Europeană, să aderăm la CEJA - Consiliul European al Tinerilor Fermieri şi să fim egali cu toţi fermierii din Europa", a declarat Andrei Haschi, care a stabilit ca la următoarea şedinţă, ce va avea loc la Bucureşti, să fie aleşi şi vicepreşedinţii federaţiei.
Potrivit preşedintelui FNPAR, Viorel Matei, prin crearea acestei asociaţii tinerii agricultori din România au posibilitatea să creeze o politică agrară pe măsura celei europene.
"Ne întâlnim cu foarte multe probleme, toţi cei care facem agricultură, de la tânăr la bătrân. De azi ne propunem ca într-adevăr viitorul agriculturii să intre pe făgaşul agriculturii europene prin care tinerii, viitorul, să îşi spună cuvântul, să poată să facă politici agrare europene. Scriptic, suntem în Europa, dar faptic suntem foarte departe. Dacă toate ţările europene au organizaţii de tineret puternice, care decid viitorul agriculturii, România nu are aşa ceva. Apar pe hârtie una, două, trei organizaţii făcute pe interese de grup sau personale. Ce vrem să facem împreună cu colegii din Ungaria, Polonia, să intrăm în circuitul european, să dăm puterea tinerilor agricultori să îşi creeze singuri viitorul. (..) Trebuie ajutaţi, sprijiniţi, dar nu trebuie îndrumaţi, nu vrem să fim mentori, să le spunem pe ce drum trebuie să meargă, ci trebuie să le creem condiţiile să se poată organiza, iar ei vor şti ce vor", a declarat Viorel Matei.
Europarlamentarul Norica Nicolai a declarat, la eveniment, că va organiza, în luna octombrie, la Bruxelles, o conferinţă la care va invita reprezentanţii noii federaţii constituite.
"Fără să pretind că sunt un specialist în domeniu, din punctul de vedere al riscurilor, îmi dau seama că următoarele riscuri vor fi cele care ţin de poziţia noastră economică şi socială şi printre ele riscul alimentar devine din ce în ce mai pregnant. Mă bucur de această iniţiativă, accesul dumneavoastră într-o economie din ce în ce mai competitivă nu se poate realiza decât îmrepună. (...) În urmă cu zece zile am discutat cu comisarul european Dacian Cioloş, la Bruxelles, şi îmi spunea că trebuie să facem ceva în mod deosebit pentru România, dar statutul lui nu îi permite acest lucru. Va trebui să găsim formule pe noua politică agricolă, să vă promovăm şi să vă deschidem apetitul antreprenorial spre acest domeniu de succes. (...) Am hotărât ca în acest an să găzduiesc o conferinţă la Bruxelles pe tema politicilor agricole comune, în care conducerea voastră va fi invitată şi acolo vă veţi întâlni cu specialişti în domeniu, cu preşedintele Comisiei pentru Agricultură şi, în al doilea rând, ce mai pot face este să vă ajut să vă asociaţi cu foarte multe organizaţii identice din ţările membre", a spus europarlamentarul..
În cadrul conferinţei, organizată cu suportul Agenţiei de presă MEDIAFAX, au fost dezbătute problemele importante din agricultura românească, cu accent pe întinerirea şi modernizarea agriculturii, proiectelor şi programelor interne şi europene pentru tinerii fermieri, precum şi sprijinul financiar acordat acestora.
"Asociaţia ne va ajuta să ne unim cât mai mulţi tineri care într-adevăr facem agricultură şi să atragem cât mai multe fonduri fiindcă noi o să fim viitorii fermieri ai ţării. Este destul de greu pentru un fermier să reziste în România, dar reuşita va veni cât de curând, fiindcă dacă tot o să ne dezvoltăm vom reuşi cu siguranţă. E o muncă plătită, dar foarte grea şi mai este o problemă în agricultură - că stăm la mila Domnului, să spun aşa, cu toate calamităţile care sunt, dar cu toate astea rezistăm", a declarat Ionuţ Tănăsoiu, inginer zootehnist.
Principala problemă a unui tânăr fermier, în România, sunt banii, puţini având posibilitatea să cofinanţeze proiecte europene sau să pornească o afacere proprie de la zero.
"Un fermier tânăr trebuie să aibă foarte mult curaj, dar e nevoie de ajutor, de stimulare, trebuie să fie sigur de ceea ce vrea să facă şi, apoi, uşor, uşor greutăţile trec. Sunt multe piedici, începând de la cele financiare, care sunt cele mai importante. În momentul în care vrei să cofinanţezi sau să începi din buzunarul propriu e foarte greu. Prin această asociaţie vom avea o voce comună la nivel naţional, să remediem greşelile anterioare sau cel puţin să se cunoască părerea noastră, lucru care va conta pentru îmbunătăţirea legislaţiei. Au fost lacune în anumite proiecte, din cauza lipsei de comunicare. (...) Dacă vom reuşi să punem în legătură pe cel care produce cu cel care promulgă legi o să fie totul ca pe roate", a spus Laurenţiu Dolan, unul din tinerii fermieri.
La întâlnire au participat şi delegaţii ale tinerilor fermieri din Ungaria, Bulgaria şi Serbia, cu care federaţia va încheia protocol de colaborare.
Conferinţa organizată de FNPAR cu sprijinul MEDIAFAX are ca parteneri pe BRD - Groupe Societe Generale, Banca Carpatica, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, MAP- Maşini Agricole Performante şi Asociaţia Profesională AgroBiotechRom.
Codruţa Gheorghe, director al direcţiei management relaţii clienţi persoane juridice al Băncii Carpatica, a prezentat produsele creditare care se adresează exclusiv agricultorilor, printre care Creditul Rădăcini, destinat achiziţionării de terenuri, premiat anul trecut, şi Creditul Agricol, pentru finanţarea activităţilor curente. Potrivit acesteia, aproape 25 la sută din portofoliul băncii înfiinţate în Sibiu este reprezentat de agricultură şi industria alimentară.
Totodată, agricultorii prezenţi au aflat detalii despre Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). Potrivit reprezentantului acestuia, Gheorghe Pană, de la înfiinţare fondul a emis 34.000 de contracte de garanţie în valoarede 8,3 miliarde de lei. La finalul anului 2011, soldul creditelor garantate pe baza fondurilor sale proprii a fost de 1,25 miliarde lei, pentru 10.000 de clienţi.
Federaţia Tinerilor Fermieri din România (FTFR) îşi propune să devină reprezentantul oficial al sectorului agricol tânăr şi inovator constituind, totodată, şi factorul de dialog social instituţionalizat în relaţia cu instituţiile publice centrale, locale şi europene, astfel încât reglementările legale emise de acestea să favorizeze realizarea obiectivelor, proiectelor şi intereselor armonizate ale membrilor săi.
Federaţia Tinerilor Fermieri din România are ca obiectiv principal promovarea unui sector agricol mai tânăr şi inovator, de a crea condiţii bune de lucru şi de viaţă pentru tinerii care doresc să se iniţieze în agricultură şi pentru cei care sunt deja "tineri fermieri".
FTFR va realiza acest lucru acţionând ca un forum de comunicare şi dialog între tinerii fermieri din ţară şi cei europeni.
FTFR nu reprezintă şi nu depinde de nicio ideologie politică şi reprezintă toate categoriile de agricultori tineri şi tineri interesaţi de un viitor în agricultură şi zonele rurale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO