CONFERINŢA MEDIAFAX - Lulache: A trecut vremea când statul nu avea niciun rol în energie, trebuie să intervină

Nuclearelectrica are nevoie de ajutorul Guvernului pentru a construi două noi reactoare la Cernavodă, deoarece deşi a trecut timpul când statul trebuia să facă tot a trecut şi etapa când intervenţia statului în economie era minimă, a declarat Daniela Lulache, directorul general al companiei.

Urmărește
311 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Lulache: A trecut vremea când statul nu avea niciun rol în energie, trebuie să intervină

CONFERINŢA MEDIAFAX - Lulache: A trecut vremea când statul nu avea niciun rol în energie, trebuie să intervină (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Este clar că avem nevoie de sprijinul statului, am ieşit din etapa când statul trebuia să facă tot, dar am ieşit şi din etapa când statul nu mai aveam niciun rol şi lăsa operatorii să se dezvolte", a afirmat Lulache la conferinţa Mediafax Talks About Energy.

Ea a precizat că este nevoie de intervenţia statului în ce priveşte ajutorul acordat investitorului care va construi până la urmă reactoarele nucleare 3 şi 4, aşa numitul contract pentru diferenţă, un mecanism utilizat şi la o centrală nucleară din Anglia.

Contractele pentru diferenţă reprezintă practic un ajutor de stat acordat de guvernul englez unei companii care a construit o centrală nucleară, Prin acest mecansim, statul garantează un preţ-ţintă pentru energia vândută, iar dacă energia vândută va fi mai ieftină, atunci statul va acoperi diferenţa de bani. În cazul în care energia se vinde la un preţ peste cel garantat, atunci compania returnează statului diferenţa în plus.

Lulache a adăugat că un astfel de mecasnism este "extrem de bun şi de echitabil", iar Nuclearelectrica ae mare nevoie de un astfel de sprijin.

"Soluţia nucleară oferă stabilitate, statistic este dovedit că este o sursă nu numai pentru că este sustenabilă, dar are şi costuri predicitibile şi mai reduse ca ale altor tehnologii. Dacă luăm aceste lucruri în considerare, ajungem facil la concluzia că nuclearul este soluţia la confruntările de astăzi", a afirmat ea.

Potrivit lui Lulache, chiar dacă discuţiile cu compania chineză care s-a dovedit a fi singurul ofertant pentru implicarea în proiectul construcţiei celor două reactoare nucleare au depăşit calendarul extrem de ambiţios stabilit iniţial, nu este o problemă prea mare, având în vedere că în urmă cu un an statul aproape abandonase acest proiect.

"Avem o şansă să putem juca un rol, daca ne gândim la schimbările climatice (...). Cred că suntem mulţi care ne uităm cu tristeţe şi nostalgie uite că au dispărum multe industrii. (...) Nuclearelectrica nu are capacitatea financiară de a susţine singură această investiţie", a mai spus Lulache.

Nuclearelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Energiei, şi cu cele două reactoare în funcţiune acoperă aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al României.

În octombrie 2014, compania a selectat China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 ale centralei din Cernavodă, proiect de peste şase miliarde de euro.

Proiectul construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4, iniţiat încă din perioada regimului comunist, a fost reactivat în 2007, dar în 2010 au părăsit proiectul patru dintre cei şase investitori selectaţi. La sfârşitul anului 2013 Nuclearelectrica a rămas singurul acţionar al companiei de proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici