CONFERINŢA MEDIAFAX - Merica, AHK: Unele instituţii publice distorsionează concurenţa. Prietenia stat-stat trebuie spartă

"Prietenia" dintre diferitele instituţii ale statului ar trebui "spartă", astfel încât să fie sancţionate şi structurile publice care adoptă anumite măsuri ce distorisionează mediul concurenţial, a declarat joi Radu Merica, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK).

Urmărește
90 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Merica, AHK: Unele instituţii publice distorsionează concurenţa. Prietenia stat-stat trebuie spartă

CONFERINŢA MEDIAFAX - Merica, AHK: Unele instituţii publice distorsionează concurenţa. Prietenia stat-stat trebuie spartă (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Nu trebuie să ne ascundem după deget şi să spunem că doar zona privată trebuie controlată, trebuie să ne uităm şi la sectorul public. Statul român inventează tot felul de taxe, care afectează mediul de afaceri, în zona IT se dau facilităţi, care ar putea fi ajutoare de stat, şi de care nu beneficiază şi alte industrii. Sunt multe prevederi care ţin de mediul public şi trebuie verificate. Este o prietenie între agenţii şi agenţii, între stat şi stat. Această prietenie ar trebui spartă, şi ar trebui luate măsuri în domeniul public, aşa cum se iau în domeniul privat", a spus Merica, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Competition.

Serviciile de utilităţi publice, dar şi licitaţiile publice sunt, în opinia lui Merica, domenii în care se impune un control în ceea ce priveşte respectarea principiilor concurenţiale.

"Putem să verificăm care sunt preţul pe care bucureştenii îl plătesc pentru apa menajeră. Dacă creăm practică şi jurisprudenţă într-un caz acesta ar putea să se multiplice şi în alte oraşe. S-ar putea controla tarifele pentru serviciile publice aşa cum s-a făcut cu preţul la combustibil", a adăugat Merica.

În ceea ce priveşte licitaţiile publice, reprezentantul investitorilor germani a arătat că deşi acestea sunt organizate de către stat nu a auzit de sancţiuni ale autorităţilor contractuale pentru că au stabilit condiţii anticoncurenţiale.

"Într-o licitaţie în care există aranjamente de preţuri între firme aceste înţelegeri se fac cu buna ştiinţa autorităţii contractante. Nu am auzit de sancţiuni ale autorităţilor contractante, pentru că a impus condiţii anticoncurenţiale. Aici există şi o mare problemă pentru investitorii străini şi cei care vor să opereze în România. De ce maşina să fie pe trei axe, ambulanţa să fie vopsită în roşu. Cum se pun condiţiile de participare la o licitaţie este o problemă", a explicat Merica.

La rândul său, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a arătat că instituţia pe care o conduce a luat anumite măsuri menite să corecteze comportamentul statului, precizând însă că pârghiile pe care le are la dispoziţie sunt limitate.

"Pârghiile noastre sunt limitate, iar în România suntem mai fericiţi decât în alte state, pentru că noi măcar avem un cuvânt de spus. Cred că destinatarii acestor mesaje sunt alţii. Firmele care participă la licitaţii reprezintă nişa noastră şi încercăm să o umplem. Suntem deschişi să ne implicăm şi pe partea publică, dar trebuie să ne solicite ajutorul celelalte instituţii", a arătat Chiriţoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici