- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (03.10.2013, 14:16)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢA MEDIAFAX - Merica, AHK: Unele instituţii publice distorsionează concurenţa. Prietenia stat-stat trebuie spartă
"Prietenia" dintre diferitele instituţii ale statului ar trebui "spartă", astfel încât să fie sancţionate şi structurile publice care adoptă anumite măsuri ce distorisionează mediul concurenţial, a declarat joi Radu Merica, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK).
Urmărește
90 afișări
CONFERINŢA MEDIAFAX - Merica, AHK: Unele instituţii publice distorsionează concurenţa. Prietenia stat-stat trebuie spartă (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
"Nu trebuie să ne ascundem după deget şi să spunem că doar zona privată trebuie controlată, trebuie să ne uităm şi la sectorul public. Statul român inventează tot felul de taxe, care afectează mediul de afaceri, în zona IT se dau facilităţi, care ar putea fi ajutoare de stat, şi de care nu beneficiază şi alte industrii. Sunt multe prevederi care ţin de mediul public şi trebuie verificate. Este o prietenie între agenţii şi agenţii, între stat şi stat. Această prietenie ar trebui spartă, şi ar trebui luate măsuri în domeniul public, aşa cum se iau în domeniul privat", a spus Merica, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Competition.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Serviciile de utilităţi publice, dar şi licitaţiile publice sunt, în opinia lui Merica, domenii în care se impune un control în ceea ce priveşte respectarea principiilor concurenţiale.
"Putem să verificăm care sunt preţul pe care bucureştenii îl plătesc pentru apa menajeră. Dacă creăm practică şi jurisprudenţă într-un caz acesta ar putea să se multiplice şi în alte oraşe. S-ar putea controla tarifele pentru serviciile publice aşa cum s-a făcut cu preţul la combustibil", a adăugat Merica.
În ceea ce priveşte licitaţiile publice, reprezentantul investitorilor germani a arătat că deşi acestea sunt organizate de către stat nu a auzit de sancţiuni ale autorităţilor contractuale pentru că au stabilit condiţii anticoncurenţiale.
"Într-o licitaţie în care există aranjamente de preţuri între firme aceste înţelegeri se fac cu buna ştiinţa autorităţii contractante. Nu am auzit de sancţiuni ale autorităţilor contractante, pentru că a impus condiţii anticoncurenţiale. Aici există şi o mare problemă pentru investitorii străini şi cei care vor să opereze în România. De ce maşina să fie pe trei axe, ambulanţa să fie vopsită în roşu. Cum se pun condiţiile de participare la o licitaţie este o problemă", a explicat Merica.
La rândul său, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a arătat că instituţia pe care o conduce a luat anumite măsuri menite să corecteze comportamentul statului, precizând însă că pârghiile pe care le are la dispoziţie sunt limitate.
"Pârghiile noastre sunt limitate, iar în România suntem mai fericiţi decât în alte state, pentru că noi măcar avem un cuvânt de spus. Cred că destinatarii acestor mesaje sunt alţii. Firmele care participă la licitaţii reprezintă nişa noastră şi încercăm să o umplem. Suntem deschişi să ne implicăm şi pe partea publică, dar trebuie să ne solicite ajutorul celelalte instituţii", a arătat Chiriţoiu.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”
-
astăzi, 18:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Scholz şi Putin au vorbit la telefon / Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului