- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.07.2015, 13:43)
- Andrei Mazurchievici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video CONFERINŢA MEDIAFAX: Nichita (OPSFPR) - CFR Infrastructură "creditează" CFR Marfă cu 166 milioane de lei pe an - VIDEO
CFR Infrastructură "creditează" CFR Marfă cu 166 milioane de lei anual prin necolectarea taxei de 20 de lei pe zi pentru cele 19.000 de vagoane care staţionează pe liniile de cale ferată, a declarat joi Vlad Nichita, preşedintele Organizaţiei Patronale a Societăţilor Feroviare Private din România.
Urmărește
446 afișări
"Există o dispoziţie 45/2007 a directorului CFR SA, prin care s-a stabilit un algoritm de tarifare pentru operatori în ceea ce priveşte vagoanele care staţionează pe calea ferată, aşa numitul parc rece. E o lozincă omniprezentă că nu avem resurse. Dacă operatorii privaţi nu plătesc taxa de infrastructură, nu circulă pe calea ferată. Pentru vagoanele care staţionează pe calea ferată se percep 20 de lei/zi/vagon. CFR Marfă deţine în acest moment aproximativ 19.000 de vagoane, asta înseamnă 166 de milioane de lei anual, bani care ar ajuta la dezvoltarea infrastructurii", a afirmat Nichita la conferinţa Mediafax Talks About Transport & Logistics.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PISA: Doar unul din cinci elevi se descurcă la matematică. Profesor: „Ar trebui îmbunătățite formarea inițială și continuă a profesorilor”
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
-
Japonia egalează România la Billie Jean King Cup 2024. Soarta calificării e decisă de meciul de dublu
El a arătat că legislaţia românească este raliată la cea europeană, singura problemă fiind aplicarea ei discreţionară, CFR Marfă şi Călători beneficiind de clemenţă din partea autorităţilor române.
"Dacă am tarifa pe toată lumea la fel, preţurile de cost în cazul în care am participa la licitaţii ar putea să plece de la acelaşi nivel. Dar în momentul în care infrastructura creditează CFR Marfă cu 166 de milioane de lei anual, atunci categoric este o discrepanţă între operatorii privaţi şi CFR Marfă", a adăugat Nichita.
Oficialul a precizat că o altă facilitate de care CFR Marfă beneficiază este scutirea de la plata taxei de 105 euro privind accesul pe liniile industriale de cale ferată.
"AFER (Autoritatea Feroviară Română - n.r.) a stabilit o taxă de utilizare a fiecărei linii industriale de 105 euro. CFR Marfă are acces pe toate liniile industriale. În situaţia în care antamăm un transport care include liniile industriale, diferenţa dintre operatorul privat şi cel de stat va fi mai mare cu numărul de linii antamate", a subliniat Nichita.
El a menţionat că parcul de locomotive al CFR Marfă are nevoie de reparaţii capitale, deoarece este pusă în pericol siguranţa feroviară.
"AFER a semnalat că, în urma unui control, 75% dintre locomotivele CFR Marfă au termenul de reparaţie depăşit. Operatorii privaţi nu beneficiază de niciun fel de clemenţă, nu avem voie să circulăm. E un mare semn de exclamare din punct de vedere al siguranţei", a explicat Nichita.
Acesta s-a plâns şi de faptul că operatorii privaţi nu au fost consultaţi în momentul în care a fost realizat Master Planul de transport.
"Relaţia dintre organizaţia patronală şi AFER nu există. Organizaţia patronală reprezintă mai mult de 50% din piaţă. Niciodată nu s-a luat un aviz consultativ, niciodată nu am fost invitaţi la discuţii, nici pe situaţia Master Planului, nici pe situaţia vreunei legislaţii viitoare. Nu există niciun fel de comunicare", a conchis reprezentantul patronatului.
În replică, directorul general al Autorităţii Feroviare Române, Gelu Dae, apreciază că tariful de 105 euro pentru accesul la infrastructura industrială a căii ferate este discriminatoriu.
"Tariful acesta este discriminatoriu, în sensul că CFR Marfă, datorită hotărârii de Guvern de înfiinţare din 1998, are prioritate, ea fiind înfiinţată ca societate strategică. Cred că o solicitare în acest sens, pentru că nu avem drept de iniţiativă, care să aducă normalitate, accesul nediscriminatoriu al tuturor operatorilor feroviari de marfă, ar fi binevenită şi nu ar avea nimeni nimic împotrivă. Printr-un ordin de ministru, încercăm să remediem această abordare preferenţială, în sensul că pot accesa liniile industriale şi operatorii privaţi", a spus Dae.
El a precizat că locomotivele CFR Marfă cu probleme tehnice au fost retrase din circulaţie până la remedierea problemelor.
"Face parte din realitatea feroviară. Am constatat toate neconformităţile, chiar dacă sunt de la stat sau privat. 75% e un semnal de alarmă uriaş pentru operatorul naţional de marfă. Probabil, dacă realitatea ar fi fost alta, nu ar mai fi fost perspectiva privatizării, dacă totul era roz bonbon în sistemul feroviar de marfă. Nu am vrut decât să atragem semnalul de alarmă că siguranţa feroviară este pusă în pericol. E drept că parcul de locomotive este mult mai mare decât cel pe care îl au operatorii privaţi. Din cei 25-30% ei reuşesc să îşi acopere necesarul. Cele 75% au fost retrase şi îndreptate spre ateliere pentru remedierea defecţiunilor", a subliniat directorul AFER.
Gelu Dae a prezentat în cadrul conferinţei şi o situaţie a numărul de trenuri care au circulat în cursul zilei de miercuri pe teritoriul României.
"În cursul zilei de miercuri au fost 1.366 de trenuri ale statului şi 394 ale operatorilor privaţi. La marfă, au fost în circulaţie în ultimele 24 de ore 105 trenuri ale statului şi 233 ale privaţilor. E drept că cifra vizează volumul de transport. Pot fi trenuri de 3.000 de tone sau de 50 de tone", a conchis Dae.
Citește pe alephnews.ro: China testează noi roboți cu întrebuințare duală: civilă și militară. Ce rol are România în competiția armelor robotizate
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe