CONFERINŢA MEDIAFAX - Olteanu: Băncile s-ar putea întoarce la activitatea de creditare, au nevoie să facă profit

Băncile ar putea relua activitatea de creditare din nevoia de a realiza profit, întrucât resursele potenţiale s-au îngustat, cu toate dificultăţile şi riscurile existente în piaţă, în special pe zona IMM-urilor, unde firmele sunt subcapitalizate, care ar putea fi susţinute de politici publice.

Urmărește
361 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Olteanu: Băncile s-ar putea întoarce la activitatea de creditare, au nevoie să facă profit

Bogdan Olteanu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Premisa reală a curăţeniei în bilanţurile băncilor (prin scoaterea creditelor neperformante provizionate din bilanţ - n.r.) va fi dată de presiunea economiei reale, nu neapărat o presiune a cererii de credite (...), cât nevoia băncilor de a face profit. Resursele potenţiale de profit ale băncilor s-au îngustat, cel puţin zona de trezorerie e mult mai puţin uşor de folosit decât a fost în perioadele anterioare, randamentele tuturor titlurilor imaginabile au scăzut semnificativ în aceşti ani şi atunci evident e posibil ca băncile să se întoarcă către activitatea tradiţională de banking, care e aceea de acordare de credite pe baza depozitelor atrase şi să încerce să obţină profitul de acolo", a declarat marţi viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu, la conferinţa Mediafax Talks about Banking.

El a arătat că reluarea activităţii de creditare va fi însoţită de dificultăţi, asumare de riscuri, provocarea lipsei de capitalizare a companiilor din România, dar şi de "şansa pe care o avem de derulare a unor politici publice".

"Din numeroasele politici publice de încurajare a creditării din alte ţări - luăm ca exemplu Marea Britanie - singura care a funcţionat în mod efectiv, în special pentru IMM-uri, a fost cea a garantării creditelor. Există şi în România mecanisme care au fost construite, care pot fi ameliorate, astfel încât să se sprijine această reducere a poverii riscurilor pe care băncile şi le asumă atunci când creditează IMM-uri", a spus Olteanu.

Întrebat dacă banca centrală va mai reduce nivelul rezervelor minime obligatorii (RMO), el a precizat că BNR are această intenţie pe termen scurt şi mediu, în special, dar numai când realitatea lichidităţii din piaţă o va permite.

"Având cu atât mai mult acest obiectiv al aderării la zona euro pe termen mediu, e clar că va trebui să ajungem acolo cu un nivel al RMO, printre altele, compatibil cu cel din zona euro, care e de ordinul zecimalelor. De aceea, e de aşteptat că în continuare va exista lichiditate în piaţă care să nu împiedice băncile să acorde credite", a precizat viceguvernatorul.

El admite că nivelul rezervelor minime obligatorii, de 18% pentru euro şi 12% pentru lei, este un cost suplimentar pentru bănci, care se regăseşte în costul creditării, însă consideră că nu reprezintă un impediment semnificativ al creditării în lei.

"Dar există interes pe termen mediu, este şi anunţul, angajamentul, intenţia noastră (a BNR - n.r.) de a continua reducerea rezervelor minime atunci când conjuncture de piaţă o să ne încurajeze", a punctat Olteanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici