CONFERINŢA MEDIAFAX: Ordonanţa care modifică sprijinul pentru energia regenerabilă va fi aprobată săptămâna viitoare

Ordonanţa de modificare a legii privind sprijinul pentru energia regenerabilă va fi aprobată săptămâna viitoare, documentul având "puţine" modificări faţă de proiectul iniţial, acestea fiind în special legate de funcţionarea pieţei pentru certificate, a declarat ministrul Enegiei, Constantin Niţă.

Urmărește
870 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX: Ordonanţa care modifică sprijinul pentru energia regenerabilă va fi aprobată săptămâna viitoare

CONFERINŢA MEDIAFAX: Ordonanţa care modifică sprijinul pentru energia regenerabilă va fi aprobată săptămâna viitoare (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Proiectul va fi aprobat săptămâna viitoare şi prevede, printre altele, tranzacţionarea certificatelor verzi pe piaţă la OPCOM, a declarat miercuri ministrul delegat pentru Energie la conferinţa "Mediafax Talks about Energy".

"Legea aduce câteva îmbunătăţiri, singura menţiune care deranjează investitorii este că certificatele se depun într-un coş la ANRE, care va stabili o legislaţie secundară privind modul de folosire. În rest, investitorii îşi vor putea lua banii respectivi la momentul când legea o prevede", a spus ministrul.

El a arătat că nu vrea să intre în polemică şi că a acceptat tot felul de critici, dar realitatea este că schema de sprijin românească este cea mai generoasă din Uniunea Europeană.

Niţă a adăugat că nu are nimic împotriva investitorilor care au făcut "lucruri bune" în acest domeniu, dar din păcate România nu a fost pregătită pentru un asemenea flux de investiţii în această zonă, situaţie care creează probleme în funcţionarea sistemului energetic naţional.

"Poporul român este răbdător şi suportă anumite creşteri de preţuri, însă investitorii care nu investesc în energie, ci în alte domenii de activitate nu sunt mulţumiţi că trebuie să contribuie la bunăstarea celor din domeniul energiei regenerabile. Şi ei şi-au asumat credite şi riscuri", a spus ministrul.

El a arătat că România s-a angajat în faţa Uniunii Europene să aducă cât mai multă energie verde, iar obiectivul este îndeplinit în acest an.

Pe de altă parte, numărul ridicat de certificate poate conduce la părăsirea economiei româneşti de către investitori din alte domenii de activitate.

Autorităţile au propus în decursul timpului mai multe variante de modificare a legii, de la tăierea numărului de certificate la cea a valorilor, potrivit sursei citate.

"Faptul că noi amânăm nişte venituri pe care cei care investesc în energia regenerabilă le vor primi peste câţiva ani nu cred că este un lucru tocmai rău", a spus Niţă.

Ministrul delegat a afirmat că în prezent în România este supraproducţie de energie, dar capacitatea de interconectare a ţării este limitată, fiind nevoie de investiţii pentru susţinerea exporturilor.

"Nu am văzut investitori care să vină să spună: «Ştiţi, uite ne interesează să investim în capacităţi de transport a energiei». Nimeni. În schimb, sigur energia regenerabilă, unde profiturile sunt bune, eu nu spun cât, şi nici nu vreau să mă gândesc cât şi cum, e problema celor care au investit, până la urmă. Ei au riscat, nu noi. Dar aşa cum vă spuneam, aşteptăm investitori şi pe acest domeniu. De ce cei care au băgat un miliard, de exemplu, în energia regenerabilă n-ar putea să pună nişte bani la cablul submarin în Turcia? Am avut o discuţie cu ministrul Energiei din Turcia şi îmi spunea că atâta energie cât am el poate să mi-o cumpere. Dar cum s-o transport?", a mai spus Niţă.

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Economiei în luna aprilie, Guvernul va amâna, în perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016, acordarea uenei părţi din certificatele verzi către investitorii în microhidrocentrale, centralele eoliene şi centralele fotovoltaice, pentru a sista "creşterea necontrolată" a preţului electricităţii.

"În perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016 se amână temporar acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare MWh produs şi livrat de producătorii de energie electrică din surse regenerabile, după cum urmează: un certificat verde pentru centralele hidroelectrice noi, cu puteri instalate de cel mult 10 MW; un certificat verde pentru centralele electrice eoliene; două certificate verzi pentru centralele electrice solare", se arată în proiect.

Nota de fundamentare a proiectului precizează că amânarea acordării acestor certifiate verzi nu afectează obiectivul României ca în 2020 ponderea în consumul brut a energiei regenerabile să fie de 24%.

"Creşterea accelerată a punerilor în funcţiune a centralelor electrice din surse regenerabile va avea un impact semnificativ în factura la consumatorul final, cu variaţii pe termen scurt între 60 lei/MWh şi 100 lei/MWh, fiind astfel necesară luarea unor măsuri care să conducă la sistarea efectului de creştere necontrolată a preţurilor la clienţii finali de energie electrică în conditiile mentinerii competitivităţii sectorului industrial şi predictibilităţii cadrului legislativ privind promovarea energiei electrice produse din surse regenerabile", se spune în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Impactul în facturi în acest an al costurilor de achiziţie de către consumatori a certificatelor verzi este de aproximativ 53 lei/MWh, se spune în nota de fundamentare.

În prezent, sunt acordate şase certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă în centrale fotovoltaice, două certificate pentru energia produsă de turbine eoliene noi şi trei certificate pentru energia hidro.

Potrivit proiectului de act normativ, în perioada iulie - decembrie 2016, pentru centralele eoliene se va acorda un certificat verde, pentru microhidrocentralele (unităţi cu putere instalată de până la 10 MW) două certificate, iar pentru unităţile fotovoltaice patru certificate.

Totodată, prodcătorii de energie în panouri fotovoltaice şi cei în microhidrocentrale îşi vor recupera certificatele supuse amânării începând cu 1 ianuarie 2017, în timp ce producătorii de energie eoliană vor recupera certificatele din 1 ianuarie 2018, potrivit proiectului de act normativ.

Energia produsă din surse regenerabile este sprijinită de Guvern prin schema certificatelor verzi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

În prezent, energia regenerabilă acoperă aproximativ 8% din consumul final. Investiţiile derulate în construcţia de unităţ de producţie a energiei verzi depăşesc 3 miliarde de euro, fiind realizate în principal de companii private.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici