- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (10.10.2012, 12:56)
- Raluca Ghinea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢA MEDIAFAX: Românii efectuează în medie şase plăţi cu cardul anual, foarte puţine faţă de alte ţări europene
Românii efectuează în medie şase plăţi cu cardul anual, număr foarte redus faţă de alte ţări europene, pe fondul penetrării încă slabe a cardurilor şi terminalelor de plată la comercianţi în afara marilor oraşe, potrivit datelor companiei de audit şi consultanţă PwC.
Urmărește
98 afișări
CONFERINŢA MEDIAFAX: Românii efectuează în medie şase plăţi cu cardul anual, foarte puţine faţă de alte ţări europene (Imagine: Radu Iordache / MediafaxFoto)
"În România se realizează şase plăţi cu cardul pe cap de locuitor pe an, fiind urmată doar de Bulgaria, cu patru plăţi pe an. Cel mai aproape se situează Grecia, unde se înregistrează şapte plăţi pe an pe cap de locuitor", a declarat, miercuri, la conferinţa Mediafax Talks about Mobile Banking, Andrei Creţu, managing consulting PwC.
El a arătat că în Cehia sunt realizate anual 26 de plăţi cu cardul pe cap de locuitor, în Ungaria 23, iar pe prima poziţie în top se situează Marea Britanie, cu 128 de plăţi pe an.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
"Românii folosesc în continuare cu preponderenţă numerarul, însă prevedem o creştere puternică în viitor pentru utilizarea cardului", a spus Creţu.
În România, 87% din tranzacţiile cu cardul sunt efectuate la bancomate, respectiv utilizatorii îşi scot banii de pe card, doar 13% realizându-se prin terminalele de plată la comercianţi (POS-uri). Spre deosebire, în Europa de Vest tranzacţiile la bancomate au o pondere de 36%, restul revenind POS-urilor, iar în Europa Centrală şi de Est plăţile la comercianţi cumulează 58%.
La rândul său, Cătălin Creţu, directorul general pentru România al Visa Europe, a menţionat că procentajul tranzacţiilor cu cardul la POS-uri se situează la 18% ca valoare, însă ca număr acesta ajunge la 40%.
"Valoarea medie a tranzacţiilor fiind mai mică, ne situăm la sub 20% ca valoare, dar ca număr de tranzacţii procentul de 40% ne apropie de cel din regiune", a spus directorul Visa.
Persoanele cu vârste între 25 şi 34 de ani din mediul urban au utilizat cel mai mult serviciile de internet banking în ultimele trei luni, cu o pondere de 12,8%, urmate de cele din categoria de vârstă 35-44 de ani, cu 11,7%.
"Avem potenţial de creştere pe fiecare grupă de vârstă, însă trebuie să ştim cum să stimulăm această creştere", a declarat la conferinţa pe tema mobile banking Bogdan Spuză, director de marketing şi segmente al Diviziei Retail a UniCredit Ţiriac Bank.
Serviciile de internet banking au fost utilizate în ultimele trei luni de persoane cu vârste cuprinse între 45 şi 54 de ani, cu o pondere de 9,1%, urmate de segmentul de vârstă 55-64 de ani (7,3%), 65-74 ani (4,1%) şi tinerii cu vârste între 16 ani şi 24 de ani, aceştia reprezentând 3,1%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică prezentate de Spuză.
În ceea ce priveşte serviciile bancare efectuate de pe telefoanele mobile, principalele operaţiuni realizate de clienţi sunt verificarea soldului pe cont (90%), transferurile bancare (42%), plăţile online (26%) şi localizarea ATM-urilor (21%).
La rândul său, Robert Mihaljek, business development manager în cadrul companiei Asseco SEE, a arătat că tinerii sunt foarte apropiaţi de noua tehnologie şi de tot ce înseamnă dispozitive inteligente (gadget-uri), aceştia reprezentând o piaţă foarte atractivă pentru serviciile de internet şi mobile banking, cu un mare potenţial de creştere.
Citeşte şi:
CONFERINŢA MEDIAFAX: Românii, mult sub media UE privind folosirea Internet banking-ului. Câţi folosesc serviciul
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe