- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (21.03.2014, 13:12)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢA MEDIAFAX - UniCredit: Ne aşteptăm ca România să absoarbă în 2014 cele mai multe fonduri UE, de 6 miliarde euro
România ar putea absorbi în acest an fonduri europene în valoare de 6 miliarde euro, mai mult decât în toţi anii precedenţi la un loc, şi să ajungă la o rată de absorbţie de circa 60%, respectiv 80% în 2015, apreciază Marius Radu, coordonator Fonduri UE în cadrul UniCredit Ţiriac Bank.
Urmărește
132 afișări
CONFERINŢA MEDIAFAX - UniCredit: Ne aşteptăm ca România să absoarbă în 2014 cele mai multe fonduri UE, de 6 miliarde euro (Imagine: Shutterstock)
"Aşteptăm ca în 2014 rata de contractare să depăşească chiar 100%. După cum ştiţi putem să depăşim 100% rată de contractare, şi pornind de la 27% anul trecut, 2014 să fie anul în care România să absoarbă mai multe fonduri decât a absorbit în toţi ceilalţi ani. Ne aşteptăm să absoarbă în jur de şase miliarde de euro, deja am văzut nişte intrări de fonduri la începutul anului de peste un miliard de euro", a declarat Radu la conferinţa Mediafax Talks about European Funds.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
-
Răsturnare de situaţie: Elena Lasconi îl depăşeşte pe Marcel Ciolacu. Pentru prima dată în istorie PSD ar putea să nu aibă candidat în turul 2
El a arătat că există o diferenţă foarte mare între contractare şi absorbţie. Dacă contractarea a crescut foarte repede şi a ajuns în 2011-2012 la 65%, respectiv 77%, rata de absorbţie a pornit mai greu, cu 5,6%, respectiv 11,5%.
Reprezentantul UniCredit se aşteaptă ca spre finalul perioadei, în 2014-2015, să se ajungă la circa 60%, respectiv 80% rată de absorbţie şi aproape de 100% rată de contractare.
Rata de contractare la nivel naţional a fost în perioada 2007-2013 de 87%, ca medie ponderată, iar rata de absorbţie externă s-a situat la 45,2%.
La rândul său, Dan Barna, managing partner al Structural Consulting Group, atrage atenţia că mecanismul de atragere şi absorbţie a fondurilor europene a funcţionat dificil în primul interval de programare din cauză că românii sunt creativi, dar nu sunt obişnuiţi să lucreze după reguli.
El a citat rezultatele unui studiu efectuat în trei ţări europene, potrivit căruia în Germania două persoane din zece consideră că ar avea potenţial de şef/lider/manager, în timp ce în România şapte persoane din zece cred acest lucru.
"Concluzia este una interesantă, avem probleme să jucăm după reguli, pentru că altfel mulţi dintre noi suntem creativi, atât beneficiari, cât şi autorităţi. Este una dintre explicaţiile pentru care mecanismul a mers dificil în primul interval de programare. Noi nu suntem în Germania, unde se lucrează după reguli. Fiind dificil să lucrăm după reguli, devine complicat când regulile devin obligatorii, adică cele ale Uniunii Europene", apreciază reprezentantul firmei de consultanţă.
Pe de altă parte, Marius Radu de la UniCredit a arătat că finanţările bancare au fost influenţate foarte mult de rata de contractare.
"În 2011 şi 2012 a crescut foarte mult rata de contractare. În ceea ce priveşte finanţările la nivelul UniCredit Ţiriac Bank, au fost ani în care finanţările au fost foarte mari, 2011-2013 au venit cu creşteri permanente de finanţări şi acest lucru a fost favorizat de depunerea multor proiecte în 2011. Ne aşteptăm şi în 2014, chiar dacă perioada 2007-2013 s-a încheiat, dar mai sunt sesiuni deschise, să fie facilităţi acordate în continuare şi proiecte în implementare. Mai avem mai puţin de doi ani ca aceste proiecte să fie implementate şi ce am observat în ultima perioadă a fost că se rambursează mult mai repede şi uşor cererile de plată", a mai spus reprezentantul băncii.
Instituţia de credit a aprobat anul trecut facilităţi de împrumuturi de 604 milioane euro, în creştere cu 23% faţă de 2012.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: CONFERINŢA MEDIAFAX - Vasilescu, despre privatizări: Miresele frumoase s-au măritat şi unele n-au făcut partide foarte bune
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:51
-
astăzi, 10:43
Ruşii au atacat infrastructura energetică din regiunea Nikolaev din Ucraina