- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Voinea: Dezvoltarea supermarketurilor şi a hipermarketurilor a limitat creşterea preţurilor la alimente. Cu cât scade inflaţia la deschiderea unui magazin - VIDEO
Dezvoltarea comerţului modern în perioada 2000-2011 a avut ca efect limitarea creşterii preţurilor la alimente, majorarea cu un procent a ponderii acestui tip de retail ducând la scăderea preţurilor cu 0,88 puncte procentuale, potrivit unui studiu prezentat miercuri de analistul Liviu Voinea.
Studiul realizat de Voinea şi prezentat la conferinţa Mediafax Talks about Competition arată că în perioada analizată extinderea comerţului de retail a avut ca efect moderarea preţurilor alimentelor cu 34%, dacă se ia în calcul creşterea cotei de piaţă şi cu 25% dacă influenţa este determinată în funcţie de numărul de magazine deschise.
Studiul a analizat influenţa dezvoltării reţelelor de retail modern asupra preţurilor alimentelor, având în vedere că acest fenomen se traduce prin intensificarea concurenţei, omogenitatea produselor economice de scară şi putere de negociere mai mare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
"Ponderea retailului modern contează în evoluţia preţurilor. O creştere a cotei de piaţă a retailului modern cu un procent duce la scădere a preţului la alimente cu 0,88 puncte procentuale. Dacă includem şi alcoolul şi tutunul, scăderea preţurilor este de doar 0,58% la o creştere de 1% a ponderii retailerului modern", a explicat Voinea.
Între 2000 şi 2011 inflaţia agregată la alimente a fost potrivit studiului de 113%, iar în absenţa retailului modern ar fi fost de 157%. Concluzia este că retailul modern a contribuit la scăderea preţurilor la alimente cu 34%, în perioada 2006-2011 contribuţia fiind mai puternică, respectiv de 52%.
În acelaşi timp, deschiderea unui magazin scade inflaţia cu 0,037 puncte procentuale, potrivit studiului, astfel că în condiţiile în care se deschid 17 magazine pe trimestru contribuţia la reducerea inflaţiei la alimente este de 25%.
Alţi factori care influenţează preţul alimentelor sunt costul materiilor prime, al energiei, ponderea agriculturii în PIB, rata de schimb valutar şi preţul produselor pe plan extern. În mod surprizător, studiul arată că preţurile nu au fost influenţate de evoluţia cererii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO