- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (14.06.2012, 12:21)
- Cristina Cuncea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONFERINŢĂ ZF - Dăianu: Potenţialul de creştere economică poate fi erodat de deteriorarea resursei umane
Valorificarea rezervelor interne, accesarea fondurilor UE şi atragerea de resurse externe vor spori potenţialul de creştere economică la 4-4,5%, de la estimările actuale de 2-2,5%, dar deteriorarea resursei umane poate eroda acest potenţial,apreciază Daniel Dăianu, consilier onorific al premierului.
Urmărește
261 afișări
Dăianu: Potenţialul de creştere economică poate fi erodat de deteriorarea resursei umane (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)
"Valorificarea rezervelor interne, prin reforme interne, atragerea de fonduri UE şi atragerea de resurse din exterior pot duce la un potenţial de creştere de 4-4,5%, de la probabil 2-2,5% acum. Trebuie să se evite însă situaţiile rele în Europa. Dacă va fi recesiune în Europa, ne va afecta potenţialul de creştere. Contează enorm pentru România deciziile care se iau la nivelul UE. Conteaza şi ce facem acasă, dar contează enorm şi contextul macro", a declarat Dăianu, la conferinţa "Cei mai mari jucători în economie", organizată de Ziarul Financiar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
El a adăugat că potenţialul de creştere economică a României s-a diminiat de la 5-5,5% la 2-2,5%.
"Potenţialul de creştere va fi erodat în continuare dacă nu combatem deteriorarea educaţiei, a capitalului uman. Acesta este activul cel mai important pentru o economie şi avem o mare problemă din cauza deterioarea capitalului", a arătat Dăianu.
În acelaşi timp, el a apreciat că România este un caz singular în Europa în ceea ce priveşte efectul asupra evoluţiei economiei a investiţiilor publice.
"Am cheltuit 5% din PIB în investiţii, dar cu efecte reduse, de 2-3% asupra PIB. Este un caz singular în Europa", a explicat Dăianu.
În opinia sa, capacitatea României de a avea o creştere mai consistentă a economiei este limitată şi de mediul extern, care potrivit lui Dăianu este neprietenos şi nu tolerează României ce li se tolerează altora.
Pe altă parte, Dăianu a amintit de dependenţa României de importuri, ceea ce face ca la orice impulsionare a consumului, unul dintre motoarele de creştere ecomomică, să ducă la majorarea deficitelor structurale ale balanţei comerciale.
"Probabil că anul acesta vom avea un deficiat bugetar pe cash de 2,2-2,3%, faţă de 4,4% anul trecut. Chiar şi aşa, însă avem deficite structurale importante ale balanţei comerciale, care cresc la orice impulsionare a consumului. Avem o slăbiciune structurală, stimularea cererii se duce în importuri, ceea ce nu se întâmplă în Ţările baltice, de exemplu", a arătat Dăianu.
Dăianu este de părere că gestionarea crizei din euro influenţează enorm România, însă există rezerve interne mari de eficienţă şi alocare a resurselor, atât în sectorul public, cât şi în privat.
Rezervele interne la care se referă Dăianu sunt fondurile europene, creşterea eficienţei cheltuirii banilor publici,colectarea taxelor şi impozitelor, prioritizarea investiţiilor, reforma companiilor de stat, precum şi creşterea cheltuielilor publice.
"Sunt sute, mii de investiţii care nu au utilitate, poate doar pentru unii politicieni sau unele companii la nivel local, dar nu pentru economiei. Creşterea cheltuielilor publice cu aproape 4% ar putea să mărească rata de creştere economică de la 2-2,5% la 3-3,5-4-4,5% din PIB peste câţiva ani", a apreciat Dăianu.
El spune că România are nevoie de politici industriale, prin reformarea companiilor de stat, privatizarea managementului acestora şi prin încurajarea investiţiilor noi.
"Sunt multe investiţii mari, dar sunt blocate. Există intenţii importante de investiţii în România, chiar dacă fluxul investiţional a scăzut mult. Sunt proiecte în industrie de mare interes pentru România", a precizat Dăianu.
În ceea ce priveşte atragerea de resurse externe, Dăianu spune că deşi Europa mai are multe de oferit din acest punct de vedere România ar trebui să ţintească şi în afara spaţiului european.
"România are relaţii în afara Europei, dar sunt adormite. Ne trebuie o diplomaţie economică agresivă, sprijinită ţi de cercurile private", a mai spus Dăianu.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Doi concurenți s-au logodit în secret, chiar în timpul filmărilor Asia Express 😲 Abia acum s-a aflat!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe