Structurat pe trei sesiuni de dezbateri, Romania Financial Forum 2009 va reuni reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor şi ai organismelor de supraveghere a asigurărilor şi a sistemului de pensii private, analişti financiari, preşedinţi ai asociaţiilor din sectorul financiar şi directori de bănci, societăţi de asigurări, fonduri de pensii şi companii de leasing.
Printre speakerii evenimentului se numără Angela Toncescu – preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Mircea Oancea – preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Nicolae Cinteză – directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Dan Paul – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Societăţilor de Valori Mobiliare şi Steven van Groningen – preşedinte Raiffeisen Bank.
În prima sesiune, după cuvântul de deschidere al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, participanţii vor analiza reacţia autorităţilor pentru diminuarea efectelor crizei pe pieţele financiare. Rolul pachetelor financiare contractate de la instituţiile internaţionale, regimul flexibil al cursului de schimb versus nevoile economiei reale, perspectivele pentru evoluţia dobânzilor şi rolul organismelor de supraveghere pentru stimularea contractelor de asigurări şi pensii în perioade de criză sunt câteva dintre temele propuse spre dezbatere.
A doua sesiune, cu titlul "Este nevoie de un stress test pentru asigurări şi pensii private?", va pune în discuţie teme precum efectele creşterii şomajului şi scăderii salariilor asupra activităţii fondurilor de pensii, reorientarea investiţiilor realizate de administratorii fondurilor de pensii în contextul declinului pieţei de capital şi comportamentul statului faţă de companiile de pensii şi de asigurări.
În cea de-a treia sesiune, printre propunerile de teme spre dezbatere se află relaţia prudenţialitate versus reluarea creditării la costuri reduse, precum şi rolul consultanţei în procesul de finanţare şi eventuala modificare a relaţiei dintre finanţatori şi clienţi. De asemenea, participanţii vor discuta cât de accesibilă ar trebui să fie creditarea, în ce măsură obligaţiunile sunt o soluţie pentru revigorarea pieţei de capital şi când se va crea o masă critică de investitori locali care să tempereze influenţele mişcărilor regionale pe pieţele de capital.
Concluziile evenimentului vor fi exprimate de Cristian Bichi, coordonatorul Diviziei de Gestionare a Crizei din BNR, în timp ce cuvântul de închidere îi va aparţine lui Mugur Isărescu.