Conflictul pe tema gazului dintre Rusia şi Ucraina este unul psihologic, scrie presa rusă

Presa rusă de marţi comentează că diferendul pe tema gazului dintre compania rusă Gazprom şi Ucraina are mai degrabă un caracter "psihologic".

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului Conflictul pe tema gazului dintre Rusia şi Ucraina este unul psihologic, scrie presa rusă

Conflictul pe tema gazului dintre Rusia şi Ucraina este unul psihologic, scrie presa rusă

Potrivit cotidianului rus Vremia Novostei, faptul că gigantul Gazprom şi-a redus livrările spre Kiev "nu a afectat Europa".

Temperaturile ridicate şi rezervele de gaz de care dispune în prezent Ucraina "au permis (companiei ucrainene) Naftogaz să nu preleve din gazul" care tranzitează teritoriul ucrainean spre clienţii europeni, a explicat cotidianul.

"Companiei Naftogaz îi rămâne să reziste doar o lună. Temperaturile sunt deja destul de ridicate şi, spre începutul lui aprilie, anotimpul rece se va încheia definitiv", a adăugat el.

Aceeaşi idee este împărtăşită şi de cotidianul rus Nezavissimaia Gazeta, pentru care reducerea livrărilor de gaz cu 25 la sută "nu este critică pentru Ucraina" în prezent.

Potrivit cotidianului, în ceea ce priveşte partea rusă, "demersul Gazprom are mai degrabă un caracter psihologic", spre deosebire de prima criză privind gazul dintre Moscova şi Kiev, de la începutul lui 2006.

"Nu este exclus ca monopolul rus să nu aibă o nevoie atât de mare de bani în acest caz. Gazprom şi-a arătat probabil dinţii din cauza dispoziţiei puţin conciliante a Kievului în ceea ce priveşte schemele de gaz intermediare", a precizat Nezavissimaia Gazeta.

Conform publicaţiei, gigantul rus "este înainte de toate interesat de crearea unei companii comune cu Naftogaz, care va permite Gazprom să intre pe piaţa internă ucrainenaă".

"Când părţile vor ajunge la un consens în această privinţă, va fi reglementată şi problema datoriei", apreciază publicaţia.

"Gazprom atacă Ucraina", titrează marţi cotidianul economic RBK Daily.

Însă, "deocamdată, conflictul privind gazul evoluează fără pagube pentru participanţii săi", a constatat la rândul său cotidianul rus de afaceri Vedomosti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici