Conflictul ruso-ucrainean determină Polonia să reevalueze decizia de amânare a adoptării euro

Conflictul ruso-ucrainean referitor la Crimeea poate determina Polonia să reevalueze decizia de amânare pe termen nedefinit a adoptării euro, întrucât intrarea în uniunea monetară ar putea fi necesară pentru asigurarea stabilităţii, a declarat luni guvernatorul băncii centrale, Marek Belka.

Urmărește
724 afișări
Imaginea articolului Conflictul ruso-ucrainean determină Polonia să reevalueze decizia de amânare a adoptării euro

Conflictul ruso-ucrainean determină Polonia să reevalueze decizia de amânare a adoptării euro (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Tensiunile dintre Rusia şi Ucraina s-au amplificat luni, după ce soldaţi ruşi au preluat controlul majorităţii facilităţilor militare din Crimeea.

"Această criză arată că merită să facem investiţii suplimentare în Uniunea Europeană. Merită probabil să analizăm problema apartenenţei la zona euro", a spus Belka, citat de Wall Street Journal.

Anterior, Belka afirmase că nu sprijină adoptarea euro în viitorul previzibil, pentru că prin renunţarea la zlot Polonia ar pierde din instrumentele monetare, cu toate că pe termen lung rămânerea în afara uniunii monetare s-ar putea dovedi dificilă pentru Polonia, din punct de vedere politic.

Comentariile şefului băncii centrale, ca urmare a tulburărilor din Ucraina, arată disponibilitatea Poloniei de a se apropia mai mult de centrul Uniunii Europene, ca mijloc de protecţie faţă de orice viitoare instabilitate din estul Europei.

Polonia avea ca obiectiv adoptarea euro în 2012, dar l-a abandonat în urma crizei financiare mondiale.

Belka a mai afirmat luni că tulburările din Ucraina complică abilitatea Poloniei de a aplica politici economice şi monetare.

Ca reacţie la evenimentele din Ucraina, principalul indice al bursei din Varşovia a scăzut cu 3,5%, iar zlotul s-a depreciat cu aproape 1%, la 4,19 unităţi pentru un euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici