- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Congresul SUA a aprobat noi finanţări pentru domeniul imobiliar
Congresul SUA a aprobat o lege prin care statul oferă finanţare companiilor gigant din domeniul creditelor imobiliare Fannie Mae şi Freddie Mac şi înfiinţează un fond de 300 miliarde dolari pentru ajutorarea sutelor de mii de proprietari de locuinţe afectaţi de criza ipotecară.
Congresul SUA a aprobat noi finanţări pentru domeniul imobiliar (Imagine: Mediafax/AFP)
Legea, aprobată de Senat cu 72 de voturi pentru şi 13 împotrivă, a primit şi girul Camerei Reprezentanţilor şi mai are nevoie doar de semnătura preşedintelui George W. Bush.
Numărul celor care nu-şi pot plăti ipotecile a atins un nivel record în SUA şi împreună cu scăderea preţului proprietăţilor a condus la cea mai mare criză a sectorului imobiliar din SUA de la Marea Criză Economică.
Fannie Mae şi Freddie Mac au consemnat pierderi de mai multe miliarde de dolari din cauza împrumuturilor ipotecare, iar acţiunile celor două companii au înregistrat pierderi importante.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
Specialiştii din domeniul imobiliar au declarat că legea va contribui la stabilizarea sectorului, dar nu va încheia criza.
Aproximativ 2,5 milioane de proprietari îşi vor pierde casele în acest an, ca urmare a neplăţii împrumuturilor, a estimat Coaliţia Naţională a Comunităţilor de Reinvestire, o organizaţie formată din 600 de comunităţi de investiţii şi grupuri de dezvoltare.
Legea Congresului este binevenită dar "va avea, probabil, un efect redus asupra crizei din sectorul ipotecar care afectează pieţele financiare şi economia", conform specialiştilor imobiliari.
Pe fondul retragerii fondurilor private din sectorul ipotecar, Fannie Mae şi Freddie Mac deţin sau garantează în acest moment circa jumătate din ipotecile din SUA, în valoare de 12 trilioane dolari.
Conform legii, cele două companii financiare pot accesa linii de credit temporare iar guvernul poate chiar achiziţiona acţiuni dacă evoluţia pieţei o cere.
Congresul a decis şi înfiinţarea unui fond de 300 miliarde dolari, sub controlul Administraţiei Federale pentru Locuinţe, pentru a sprijini populaţia să-şi refinanţeze ipotecile pe care nu le mai poate achita.
Aproximativ 400.000 de familii ar putea beneficia de pe urma fondului, care va adeveni operaţional la 1 octombrie.
Actul normativ prevede acordarea a patru miliarde dolari comunităţilor pentru a le ajuta să achiziţioneze şi să repare casele scoase la licitaţie, reduce anumite taxe pentru cumpărarea unei locuinţe, înfiinţează primul birou pentru licenţierea brokerilor de împrumuturi ipotecare şi a ofiţerilor de credit şi majorează plafonul pentru ipotecile care pot fi garantate de agenţiile federale.
Noua lege înfiinţează şi o autoritate de reglementare pentru companiile pe acţiuni, cu competenţe mai largi decât cea existentă, inclusiv asupra nivelului capitalului şi a controlaelor financiare interne, care va coopera cu Rezerva Federală.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO