- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CONPIROM şi UGIR-1903 cer FMI implicarea în problema retragerilor de bani ale băncilor din România
CONPIROM şi UGIR-1903 cer FMI să se implice în problema retragerilor de fonduri de piaţa românească de către sucursalele unor bănci străine, astfel încât banii împrumutaţi de România de la instituţiile internaţionale să fie folosiţi pentru scopul iniţial, respectiv relansarea economiei.
CONPIROM şi UGIR-1903 cer FMI implicarea în problema retragerilor de bani ale băncilor din România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Privim cu îngrijorare la retragerea a circa două miliarde de euro din România de către sucursalele unor bănci străine şi solicităm FMI să se implice în modificarea acestui gen de comportament care aduce numai prejudicii economiei româneşti. Comportamentul băncilor care procedează astfel este cu atât mai revoltător cu cât ele au convenit de principiu cu FMI să nu retragă banii din România, un acord fiind semnat în acest sens în primăvara acestui an", se arată într-un comunicat comun al celor două structuri patronale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Surse din Banca Naţională a României (BNR) au declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că două bănci străine au retras recent, temporar, capitaluri de două miliarde de euro din piaţa românească, în absenţa posibilităţilor de a investi în plasamente în valută cu scadenţa pe termen scurt.
"Retragerile masive de fonduri de pe piaţa românească înseamnă că, de fapt, banii luaţi cu împrumut de România de la instituţiile internaţionale şi pentru care contribuabilii vor plăti dobândă se întorc în străinătate fără să producă nicio relansare economică. Nu înţelegem logica acestui demers câtă vreme Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât reducerea rezervelor minime obligatorii constituite de bănci la pasivele în valută cu scadenţă sub doi ani de la 30% la 25% tocmai pentru a încuraja creditarea internă", se mai spune în comunicat.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro. Fondul va amâna pentru ianuarie acordarea celei de-a treia tranşe, de circa 1,5 miliarde euro, din împrumutul pentru România.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO