Până la data de 29 noiembrie 2016, FGA a plătit efectiv 116 milioane de lei creditorilor de asigurări ai societăţii Astra Asigurări. În aceeaşi perioadă, FGA a respins la plată, total sau parţial, 7.055 de cereri de plată. În medie, FGA a aprobat la plată 4.000 de dosare pe lună.
„Din 28 August 2015 – data publicării deciziei ASF 2034/2015 privind închiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, revocarea administratorului special, stabilirea stării de insolvenţă, declanşarea procedurii de faliment, precum şi retragerea autorizaţiei de funcţionare a Societăţii Asigurare-Reasigurare Astra SA – până la 29 noiembrie 2016, FGA a primit 59.664 de cereri de plată. Cererile au fost depuse atât pentru cele 57.814 dosare de daună preluate iniţial, cât şi pentru cele 13.062 dosare deschise de către Fond, până la 29 noiembrie 2016”, se arată într-un comunicat al FGA.
Fondul a iniţiat, conform legii, plata creanţelor de asigurări cuvenite creditorilor de asigurări ai Astra Asigurări începând cu data de 3 mai 2016, după rămânerea definitivă a deciziei de intrare în faliment a acestui asigurător, pronunţată la data de 28 aprilie 2016.
Pentru recuperarea sumelor plătite ca despăgubiri asiguraţilor Astra SA, Fondul se va adresa instanţelor judecătoreşti, dar numai după ce lichidatorul companiei de asigurări va prezenta un raport privind cauzele care au dus la falimentul Astra, au precizat, joi, reprezentanţii conducerii Fondului de Garantare a Asiguraţilor.
În cazul companiilor Carpatica Asig şi Forte Asigurări, conform legislaţiei, FGA va putea iniţia procesul de plată pentru creditorii de asigurări ai celor două societăţi, doar după ce instanţa de judecată va decide, în mod definitiv, falimentul celor două companii.