Consiliul Concurenţei a câştigat definitiv procesul cu compania de medicamente Roche România

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat definitiv, într-un comunicat făcut public vineri, că Roche România SRL a încălcat Legea Concurenţei, abuzând de poziţia sa dominantă pe piaţa unor produse oncologice din România.

Urmărește
68 afișări
Imaginea articolului Consiliul Concurenţei a câştigat definitiv procesul cu compania de medicamente Roche România

Consiliul Concurenţei a câştigat definitiv procesul cu compania de medicamente Roche România

Decizia vine după ce, în 2019, Consiliul Concurenţei a sancţionat compania farmaceutică cu amenzi de 44,168 milioane lei (aproximativ 9,47 milioane euro).

Roche a fost acuzată că a implementat o strategie menită să elimine concurenţa la licitaţiile publice pentru medicamentele care conţin rituximab şi trastuzumab. Prin această strategie, Roche a vândut medicamentele către distribuitori parteneri, care erau şi concurenţi în cadrul licitaţiilor, la preţuri mai mari decât cele oferite în licitaţiile publice. Astfel, compania a eliminat concurenţa, împiedicând distribuitorii să participe în condiţii rezonabile.

Compania a contestat sancţiunile impuse de Consiliul Concurenţei, însă atât Curtea de Apel Bucureşti, cât şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au respins acţiunea Roche, considerând-o neîntemeiată.

De asemenea, Roche a fost sancţionată pentru o altă practică anticoncurenţială desfăşurată între 2017 şi 2019. În această perioadă, compania a adoptat o strategie care împiedica vânzarea medicamentelor concurente, mai ieftine, ce conţin substanţa activă Erlotinib.

Printre tacticile utilizate s-au numărat direcţionarea pacienţilor către propriul produs, Tarceva, prin intermediul unui card de pacient şi call center, precum şi acoperirea diferenţei de preţ pentru a descuraja achiziţionarea unui alt medicament similar.

În acest caz, Roche a contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, însă instanţa a menţinut hotărârea Consiliului Concurenţei, iar compania a înaintat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici