Consiliul Concurenţei :Asigurările de viaţă în România, o piaţă slab dezvoltată, cu venituri şi pondere în PIB în declin

Piaţa românească a asigurărilor de viaţă se caracterizează printr-un nivel redus de dezvoltare, cu venituri din prime subscrise şi pondere în PIB în declin, potrivit unei analize a Consiliului Concurenţei (CC), care remarcă şi o tendinţă de concentrare a acestui sector al pieţei financiare.

Urmărește
551 afișări
Imaginea articolului Consiliul Concurenţei :Asigurările de viaţă în România, o piaţă slab dezvoltată, cu venituri şi pondere în PIB în declin

Consiliul Concurenţei :Asigurările de viaţă în România, o piaţă slab dezvoltată, cu venituri şi pondere în PIB în declin (Imagine: Shutterstock)

"Analiza Consiliului Concurenţei privind asigurările de viaţă din România arată în mod clar declinul recent al acestui sector economic, scăderea fiind evidentă atunci când valoarea primelor subscrise pentru aceste asigurări este exprimată în termeni reali (ajustată cu inflaţia). Nivelul redus de dezvoltare a sectorului asigurărilor de viaţă din România apare şi mai pregnant atunci când sunt efectuate comparaţii internaţionale, din acest punct de vedere România situându-se în urma ţărilor din regiune", se arată într-o analiză a instituţiei.

Potrivit datelor CC, piaţa asigurărilor de viaţă a atins 1,63 miliarde de lei în 2013, de la 1,8 miliarde de lei în urmă cu un an.

Scăderea subscrierilor a diminuat ponderea asigurărilor de viaţă atât în totalul veniturilor pieţei asigurărilor, de la 21,28% în 2012 la 20,12% în 2013, cât şi în Produsul Intern Brut (PIB), la 0,26% în 2013, de la 0,30% în urmă cu un an.

"Dat fiind începutul mai timid al anului 2014, cu cele mai reduse valori la trei şi şase luni, aşteptările noastre privind gradul de penetrare în PIB a asigurărilor de viaţă propriu-zise sunt de reducere a indicatorului la nivelul anului 2014 (probabil spre 0,25%)", se spune în analiza instituţiei.

Exprimată ca raport dintre volumul primelor brute subscrise şi populaţie, densitatea asigurărilor de viaţă a scăzut de la 21,07 euro/persoană în 2012 la 18,54 euro/persoană în 2013.

Estimările CC arată că în 2014 acest indicator va atinge 17,22 euro/persoană.

"Cifrele arată o tendinţă constantă de scădere a primei medii pe persoană pentru asigurările de viaţă din România (...) lucru deloc încurajator pentru viitorul apropiat al sectorului asigurărilor de viaţă", se arată în document.

Analiza CC a scos în evidenţă şi scăderea constantă a numărului de asiguratori de viaţă din ultimii ani. Astfel, după ce la începutul anului 2009 activau pe piaţă 24 de asigurători de viaţă, în prezent funcţionează doar 16 societăţi (18 dacă sunt luate în calcul şi sucursalele locale ale societăţilor de asigurare înregistrate în alte state europene).

"Aşteptările pentru viitorul apropiat sunt de ieşire de pe piaţă a încă unui asigurator, intenţia AXA (Franţa) în acest sens fiind exprimată în mod public de companie. Concluzionând, chiar dacă numărul actorilor de pe piaţă nu este unul foarte redus, evoluţia recentă este întrucâtva îngrijorătoare, ceea ce înseamnă că autoritatea de concurenţă va trebui să monitorizeze în continuare cu atenţie acest sector economic", se spune în analiză.

Nivelul redus de dezvoltare a sectorului asigurărilor de viaţă din România devine evident atunci când sunt realizate comparaţii cu alte state europene. Analiza CC, care s-a bazat pe informaţiile colectate de Insurance Europe, arată că nivelul veniturilor pentru asigurările de viaţă, raportat la totalul primelor în domeniul asigurărilor, este foarte redus în România faţă de media europeană, atingând 20,2% în anul 2012, faţă de aproape 58% pentru cele 31 de state incluse în analiză.

"Dar chiar dacă decalajul faţă de situaţia din Europa occidentală ar putea fi considerat firesc din motive ce ţin mai degrabă de raţiuni istorice, nu acelaşi lucru se poate spune despre diferenţele existente între cazul României şi cel al altor ţări din regiune: în Polonia, primele aferente asigurărilor de viaţă reprezintă 2,3% din PIB, în Cehia 1,8%, în Slovacia 1,6%, în timp ce în Ungaria gradul de penetrare este de 1,4%. În plus, datele istorice arată că decalajul dintre România şi restul Europei în ceea ce priveşte gradul de penetrare a asigurărilor de viaţă este unul de durată, situaţia din 2012 nefiind nicicum o excepţie", se mai spune în analiză.

Cu excepţia Bulgariei, diferenţele în ceea ce priveşte prima medie pe persoană sunt semnificative faţă de ţările din regiune, considerate a avea un nivel de dezvoltare economică relativ apropiat de cel al României.

De exemplu, prima medie anuală pentru asigurările de viaţă se ridica în anul 2012 la 139 euro/persoană în Ungaria, 206 euro/persoană în Slovacia, 225 euro/persoană în Polonia şi 272 euro/persoană în Cehia. În România acest indicator a atins 16 euro/persoană.

Analiza CC arată că marja de solvabilitate disponibilă totală este mai mult decât acoperitoare în ceea ce priveşte activitatea de asigurări de viaţă, depăşind de câteva ori nivelul marjei de solvabilitate minime şi a fondului de siguranţă, ceea ce indică soliditatea segmentului asigurărilor de viaţă din România.

De asemenea, totalul activelor lichide ale societăţilor care practică asigurări de viaţă depăşeşte în mod confortabil nivelul obligaţiilor pe termen scurt, coeficientul de lichiditate la nivelul pieţei oscilând între 4,4 şi 5,1 în perioada septembrie 2011 - iunie 2014.

"Datele primite de autoritatea de concurenţă arată că un grup distinct de societăţi au înregistrat în mod constant pierderi din activitatea de asigurări de viaţă. Probabil ca urmare a rezultatelor slabe înregistrate pe un segment de piaţă de altfel relativ profitabil, cel puţin prin comparaţie cu celelalte din zona asigurărilor, unii jucători au decis ieşirea de pe piaţa românească a asigurărilor de viaţă. Faptul că unele societăţi de asigurări de viaţă par a înregistra în continuare rezultate negative din această activitate creşte riscul ca şi alţi asiguratori să decidă să iasă de pe piaţa asigurărilor de viaţă din România, cu implicaţii directe asupra gradului de concentrare a acestui sector economic", se mai spune în document.

CC a analizat şi condiţiile de acces pe piaţa asigurărilor de viaţă pe parcursul anilor 2010-2013, răspunsurile primite de la jucătorii de profil, în ansamblul lor, arătând că acestea nu sunt foarte restrictive.

"Cu toate acestea, respondenţii au indicat o uşoară tendinţă de îngreunare a condiţiilor de acces pe piaţa asigurărilor de viaţă pe parcursul anilor 2010-2013", se spune în analiză, fapt ce este în măsură "să genereze îngrijorări" Consiliului Concurenţei, care "va trebui să monitorizeze în continuare cu maximă atenţie acest sector economic".

În opinia instituţiei, reducerea graduală a numărului de concurenţi pe piaţa asigurărilor de viaţă validează discuţia anterioară privind barierele la intrare.

"În plus, chiar dacă numărul curent de asiguratori activi pe piaţă nu este foarte redus, am arătat că acesta este totuşi relativ mic faţă de ţările din zonă: comparaţia relevantă ţine cont şi de mărimea populaţiei. Îngrijorările autorităţii de concurenţă privind sectorului asigurărilor de viaţă din România sunt alimentate de ieşirea anunţată a încă unui asigurător (AXA), dar şi de perspectivele sectorului pe termen mediu şi lung", potrivit analizei.

CC apreciază că piaţa asigurărilor de viaţă din România împrumută atât din caracteristicile pieţei cu structură de oligopol (bariere la intrare şi număr relativ redus de concurenţi), cât şi din cele ale pieţei cu concurenţă monopolistică (probabilă diferenţiere a produselor).

"Îngrijorările Consiliului Concurenţei cu privire la această piaţă sunt rezultatul tendinţei de concentrare observate în ultimii ani, tendinţă ce pare a fi suplinită de o aparentă înăsprire a barierelor la intrarea pe piaţă. Prin urmare, una din temerile autorităţii de concurenţă se referă la relativa apropiere a pieţei asigurărilor de viaţă de modelul oligopolului, cu toate riscurile pe care această apropiere le comportă pentru consumatori", se spune în analiză.

Monitorizarea atentă şi continuă a sectorului asigurărilor de viaţă, se mai spune în document, va arăta dacă temerile din acest moment sunt justificate sau nu.

"De exemplu, accentuarea barierelor la intrarea pe piaţă, ieşirea altor asiguratori sau apariţia unei tendinţe de standardizare a contractelor de asigurări de viaţă ar spori îngrijorările concurenţiale, în timp ce coborârea barierelor la intrare şi, mai ales, intrarea efectivă pe piaţă a altor asiguratori vor atenua temerile curente", potrivit instituţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici