- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (20.02.2019, 17:37)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consiliul Concurenţei: Avem în vizor fostele monopoluri din energie
Companiile din energie care au deţinut monopolul sunt în vizorul Consiliului Concurenţei, care consideră că aceşti jucători ar trebui să aibă mai mult în vedere condiţiile create pentru liberalizarea pieţei de energie, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, la ZF Power Summit 2019.
Urmărește
190 afișări
Consiliul Concurenţei: Avem în vizor fostele monopoluri din energie
„Avem câteva pieţele la care ne uitam, anunţasem anul trecut, însă acum trebuie să reanalizăm modul în care ne putem implica în piaţă. Avem o obsesie cu foştii monopolişti, cu firmele care au reţele de distribuţie foarte mari şi neglijează faptul că piaţa a fost liberalizată. Ei rămân pe tendinţa că sunt singuri în ţară. Dacă vor fi amenzi, acolo vor fi date”, a spus Bogdan Chiriţoiu.
În context, Chiriţoiu a apeciat că piaţa de energie ar fi putut beneficia de îmbunătăţirea reglementărilor, fără limitările apărute în OUG 114/2018, care a introdus limitări pentru preţurile la gaze şi energie electrică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Chiriţoiu a spus că ar fi preferat o piaţă funcţională, care să poată fi reglată şi îmbunătăţită. "Decizia Guvernului eu o văd ca o lipsă de confort cu lucrurile care mergeau în piaţă: avem creşteri de preţ la gaze, la energie electrică, iar acestea se vor reflecta în facturile populaţiei. Însă puteam găsi şi face reglaje mai fine în reglementări. Aceasta încercăm noi să facem, prin investigaţia pe care o avem la Hidroelectrica şi alte intervenţii, să facem ca mecanismele de piaţă să meargă mai bine", a spus Chiriţoiu.
Preşedintele consiliului concurenţei apreciază că soluţiile Ministrului Energiei de reorganizare a producţiei de energie electrică, prin înfiinţarea unor companii mixte, care să includă şi termocentrale şi hidrocentrale pot fi interpretate ca fiind ajutor de stat şi nu vor duce la scăderea preţurilor la electricitate.
"Nu spune nimeni că o companie trebuie să fie monotehnologică, dacă este eficient pentru ele nu au decât să se dezvolte pas cu pas şi acest lucru se întâmplă. Natural se duc în această direcţie, dacă are sens economic. Dacă numai vrem să facem un mişmaş, să punem gunoiul sub preş, asta nu cred că este legal, pentru că tot ajutor de stat este. Pentru mine, faptul că muţi bani de la compania profitabilă la compania neprofitabilă este ajutor de stat", a spus preşedintele Consiliului Concurenţei.
Chiriţoiu spune că trebuiesc eficientizate companiile, reduse costurile şi eliminarea tehnologiilor învechite.
Prezent al acelaşi eveniment, Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei a anunţat că instituţia ia în calcul o integrarea a CEO Oltenia cu Hidroelectrica. „Cea mai bună combinaţie pe care o văd este cărbunele cu Hidroelectrica, o companie nouă, al cărui acţionar este statul, care să răscumpere acţiunile de la Fondul Proprietatea. Aceasta consider că este calea legală şi de parcurs. Este la minister (o propunere – n.red.) şi mai departe promovată de minister în cele două comisii”, a afirmat Doru Vişan.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe