Consiliul Concurenţei: Avem în vizor fostele monopoluri din energie

Companiile din energie care au deţinut monopolul sunt în vizorul Consiliului Concurenţei, care consideră că aceşti jucători ar trebui să aibă mai mult în vedere condiţiile create pentru liberalizarea pieţei de energie, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei, la ZF Power Summit 2019.

Urmărește
190 afișări
Imaginea articolului Consiliul Concurenţei: Avem în vizor fostele monopoluri din energie

Consiliul Concurenţei: Avem în vizor fostele monopoluri din energie

„Avem câteva pieţele la care ne uitam, anunţasem anul trecut, însă acum trebuie să reanalizăm modul în care ne putem implica în piaţă. Avem o obsesie cu foştii monopolişti, cu firmele care au reţele de distribuţie foarte mari şi neglijează faptul că piaţa a fost liberalizată. Ei rămân pe tendinţa că sunt singuri în ţară. Dacă vor fi amenzi, acolo vor fi date”, a spus Bogdan Chiriţoiu.

În context, Chiriţoiu a apeciat că piaţa de energie ar fi putut beneficia de îmbunătăţirea reglementărilor, fără limitările apărute în OUG 114/2018, care a introdus limitări pentru preţurile la gaze şi energie electrică.

Chiriţoiu a spus că ar fi preferat o piaţă funcţională, care să poată fi reglată şi îmbunătăţită. "Decizia Guvernului eu o văd ca o lipsă de confort cu lucrurile care mergeau în piaţă: avem creşteri de preţ la gaze, la energie electrică, iar acestea se vor reflecta în facturile populaţiei. Însă puteam găsi şi face reglaje mai fine în reglementări. Aceasta încercăm noi să facem, prin investigaţia pe care o avem la Hidroelectrica şi alte intervenţii, să facem ca mecanismele de piaţă să meargă mai bine", a spus Chiriţoiu.

Preşedintele consiliului concurenţei apreciază că soluţiile Ministrului Energiei de reorganizare a producţiei de energie electrică, prin înfiinţarea unor companii mixte, care să includă şi termocentrale şi hidrocentrale pot fi interpretate ca fiind ajutor de stat şi nu vor duce la scăderea preţurilor la electricitate.

"Nu spune nimeni că o companie trebuie să fie monotehnologică, dacă este eficient pentru ele nu au decât să se dezvolte pas cu pas şi acest lucru se întâmplă. Natural se duc în această direcţie, dacă are sens economic. Dacă numai vrem să facem un mişmaş, să punem gunoiul sub preş, asta nu cred că este legal, pentru că tot ajutor de stat este. Pentru mine, faptul că muţi bani de la compania profitabilă la compania neprofitabilă este ajutor de stat", a spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Chiriţoiu spune că trebuiesc eficientizate companiile, reduse costurile şi eliminarea tehnologiilor învechite.

Prezent al acelaşi eveniment, Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei a anunţat că instituţia ia în calcul o integrarea a CEO Oltenia cu Hidroelectrica. „Cea mai bună combinaţie pe care o văd este cărbunele cu Hidroelectrica, o companie nouă, al cărui acţionar este statul, care să răscumpere acţiunile de la Fondul Proprietatea. Aceasta consider că este calea legală şi de parcurs. Este la minister (o propunere – n.red.) şi mai departe promovată de minister în cele două comisii”, a afirmat Doru Vişan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici