- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (01.11.2012, 10:51)
- Ovidiu Tempea ,
Consiliul Concurenţei: Criza a cauzat concentrarea pieţei bancare. Perspectivele concurenţiale sunt îngijorătoare
Concentrarea pe piaţa bancară a crescut de la debutul crizei financiare, în principal din cauza eliminării de pe piaţă a anumitor competitori, apreciază Consiliul Concurenţei, menţionând însă că puterea de negociere a băncilor a avut evoluţii divergente, pe fondul turbulenţelor şi volatilităţilor.
Urmărește
794 afișări
Consiliul Concurenţei: Criza a cauzat concentrarea pieţei bancare. Perspectivele concurenţiale sunt îngijorătoare (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
"Creşterea gradului de concentrare pe unele pieţe din sectorul bancar reprezintă un element de îngrijoare cu privire la posibila evoluţie a concurenţei în sector, în perioada următoare. OUG 50/2010 a eliminat comisionul de rambursare anticipată, lucru care a facilitat refinanţarea şi mobilitatea clienţilor, aducând economii de aproximativ 290 milioane euro pentru consumatori", se arată într-un raport al Consiliului Concurenţei privind evoluţia concurenţei în sectoare cheie.
Raportul notează că pentru perioada 2009 - 2011 se observă o tendinţă de concentrare a pieţei creditului de consum. Acestă tendinţă de concentrare caracterizează, de altfel, toate pieţele identificate în sectorul bancar.
"Explicaţia acestui fenomen este legată de criza economică şi financiară care a eliminat o parte dintre competitori. În acelaşi timp, evoluţia cotelor de piaţă în sectorul bancar reprezintă un factor avut în vedere de autoritatea de concurenţă", se mai spune în raport.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
Potrivit Consiliului Concurenţei, pe piaţa creditului de consum primele cinci bănci deţineau o cotă de 80% la finele anului trecut faţă de 68% în 2009, în timp ce primele zece bănci cumulează 95%, comparativ cu 93% în urmă cu trei ani.
Indicele de concentrare a pieţei creditului de consum, Herfindahl-Hirschman (IHH), a urcat de la 1.439 la 1.866, nivel de la care piaţa este considerată ca având o concentrare înaltă.
Gradul de concentrare a crescut şi mai mult în cazul pieţei creditului comercial, de la un nivel al IHH de 1.653 puncte la 1.964. Primele cinci bănci aveau o cotă de 86% din creditul pentru companii, în timp ce primele zece cumulau 98%.
"Pe piaţa creditului comercial se înregistrează o creştere rapidă a gradului de concentrare, valoarea IHH fiind apropiată de nivelul de 2000, consecinţă a crizei financiare care a făcut ca multe bănci de talie mică să îşi reducă expunerea şi să restrângă activitatea de creditare către sectorul corporatist", se spune în raport.
Pe piaţa depozitelor la termen se înregistrează, de asemenea, o creştere a nivelului de concentrare, probabil ca urmare a restrângerii volumului de activitate al unor jucători. Nivelul concentrării este însă sensibil mai scăzut decât cel înregistrat pe piaţa creditului câtre companii, respectiv pe piaţa creditului de consum.
Deşi primii cinci jucători şi-au redus cota de piaţă pe depozite, situaţie regăsită şi în cazul primilor zece mari bănci, indicele Herfindahl-Hirschman a urcat de la 1.017 la 1.486, ceea ce arată însă o concurenţă destul de mare în sistem pe acest segment.
Pentru sectorul bancar, un indicator alternativ al puterii de piaţă îl reprezintă incidenţa veniturilor din taxe şi comisioane la veniturile obţinute din dobânzi. Acest indicator indică abilitatea băncii de a extrage venituri din piaţă şi poate fi folosit pentru evaluarea puterii de piaţă a băncilor, în anumite condiţii.
Raportul venituri din taxe şi comisioane/venituri din dobânzi a cunoscut o scădere în 2010, însă se remarcă o revenire în valoarea acestui raport pentru anul 2011.
Un alt indicator care poate constitui o măsură a puterii de piaţă a jucătorilor din sectorul bancar este diferenţa de dobândă dintre credite şi depozite atât în sold, cât şi nou acordate.
Evoluţia diferenţei dintre nivelul dobânzii la credite şi respectiv depozite este influenţată de evoluţia pieţelor financiare (ex. costul de finanţare, riscul de ţară al României etc.) dar în acelaşi timp este şi rezultatul nivelului de concurenţă în sector, exprimat prin tendinţa de scădere a marjei.
Concluziile care se desprind din evoluţia marjelor de dobândă dintre credite şi depozite noi şi în sold, atât în monedă naţională cât şi în euro, sunt următoarele: la finalul anului 2008 a avut loc o scădere puternică a acestor marje, expresie a intensificării concurenţei pe partea atragerii de resurse (depozite) la nivelul întregului sector; pe parcursul anului 2009 s-a înregistrat o revenire a acestor marje la niveluri apropiate de cele din 2008, pentru marjele la euro şi peste nivelul din 2008, pentru marjele la lei; diferenţa dintre marjele credite-depozite în sold şi cele noi denominate în lei se menţin mai mari decât valorile credite-depozite denominate în euro; în ultima parte a perioadei analizate se observă o tendinţă de creştere a diferenţei dintre nivelul dobânzii la credite şi depozite în sold şi noi, denominate în lei, spre deosebire cele denominate în euro, care manifestă o tendinţă descrescătoare.
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicușor Dan și uluitorul său program: omul acesta chiar nu muncește! Primarul General și candidatul la Președinție e unul dintre cei mai relaxați bugetari
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia
-
ieri, 22:42
Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu