- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (18.11.2019, 15:23)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consiliul Concurenţei: România are cea mai abruptă creştere a preţurilor din UE/ Cât plătesc românii pentru carburanţi în comparaţie cu restul cetăţenilor europeni
România a înregistrat cea mai abruptă creştere a preţurilor din Uniunea Europeană, în condiţiile în care Indicele Armonizat al Preţurilor de Consum a fost de 4,1% în august 2018, în timp ce media europeană a fost de 1,4%, conform Raportului privind evoluţia concurenţei în sectoare cheie 2019.
Urmărește
867 afișări
România, printre ţările cu cea mai agresivă creştere a preţului benzinei din UE
În ciuda celei mai ridicate rate de creştere a preţurilor, consumatorii români se bucură de unele dintre cele mai ieftine produse şi servicii, exprimate în raport cu media Uniunii Europene, spune documentul.
Astfel, conform celor mai recente date (2018), nivelul general al preţurilor din România se afla la 48,6% din media europeană, cel mai redus nivel după cel înregistrat în Bulgaria (46,3%). De altfel, nivelul preţurilor din România se încadrează în tiparul regional: 54,3% în Polonia, 59% în Ungaria sau 64% în Republica Cehă. În timp ce în statele din Centrul şi Estul Europei se regăsesc de regulă cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană, la polul opus, consumatorii din Luxemburg (141,6% din media UE), Danemarca (138,1%), şi Irlanda (129,2%) sunt nevoiţi să achite cele mai mari preţuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
În mod specific, consumatorii bulgari achită în general cele mai scăzute preţuri din Europa pentru 9 din cele 11 categorii de bunuri şi servicii adresate consumatorilor finali. În schimb, consumatorii români plătesc cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană pentru produse alimentare şi băuturi non-alcoolice (preţuri mai mici cu aproximativ 34 de puncte procentuale faţă de media comunitară) şi în ceea ce priveşte serviciile de recreaţie şi cultură (preţuri mai mici cu aproximativ 41,4 p.p. faţă de medie). De altfel, cele mai sugestive diferenţe în ceea ce priveşte preţurile plătite de consumatorii români pentru alimente şi băuturi non-alcoolice se remarcă în cazul fructelor, legumelor şi cartofilor (preţuri mai mici cu 46,2 p.p. faţă de media europeană) precum şi în cazul produselor de panificaţie (cu 45,8 p.p. mai ieftine). Alte diferenţe semnificative faţă de media europeană se evidenţiază în cazul serviciilor de educaţie, a serviciilor de sănătate şi în ceea ce priveşte utilităţile (electricitate şi gaze).
Există însă şi cazuri în care consumatorii români plătesc preţuri similare sau chiar mai mari decât omologii europeni. Acesta este cazul anumitor bunuri alimentare (uleiuri şi grăsimi – 94,5% din media europeană, respectiv lactate şi ouă (93%), aparate de uz casnic (92,3%) şi articole de încălţăminte (90,1%).
De altfel, în ciuda preţurilor mai reduse înregistrate în România şi în celelalte state membre UE din Europa Centrală şi Est, există diferenţe semnificative în ceea ce priveşte puterea de cumpărare între consumatorii din aceste economii emergente şi cei din economiile dezvoltate din UE, diferenţe cauzate de disparităţile de venituri.
În ceea ce priveşte preţul carburanţilor, consumatorii români plătesc similar mediei europene şi celei regionale în cazul preţurilor fără taxe la benzină şi motorină, dar sub aceastea în cazul preţurilor de la pompă (cele cu taxe). În cazul motorinei, carburant utilizat preponderent de consumatorii români şi de către transportatorii de mărfuri, un litru costa echivalentul a 1,18 euro în septembrie 2019, în timp ce media europeană era de 1,31 euro, iar în ţările vecine, acesta poate fi achiziţionat cu sume cuprinse între 1,1 (Bulgaria) şi 1,19 euro (Ungaria).
România a avut a şaptea cea mai agresivă creştere a preţului benzinei din UE
Preţul mediu al unui litru de benzină în UE s-a majorat în primele nouă luni cu 2,8%, în timp ce în România preţul a crescut cu 6,1%, aceasta fiind a şaptea cea mai agresivă creştere înregistrată în rândul statelor membre, arată Consiliul Concurenţei într-un raport.
Conform datelor Comisiei Europene, citate de Raportul privind evoluţia concurenţei în sectoare cheie 2019 al Consiliului Concurenţei, în ceea ce priveşte motorina, ritmul de creştere în România a preţului a fost mult mai redus (0,8%), dar sub media europeană (unde s-a înregistrat o scădere de 1,5%) şi cea regională (cu excepţia Bulgariei).
În Bulgaria rata de creştere a preţului benzinei a fost 10,4%, în Ungaria 5,7% iar în Polonia 1,6%.
La motorină ritmul de creştere a fost 1,1% în Bulgaria, în timp ce în Polonia şi Ungaria preţurile au scăzut cu 4,8%, respectiv 1%.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Airbus câştigă un acord de 16 miliarde de dolari din partea Emirates, pentru 50 de aeronave
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe