- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consiliul Concurenţei susţine clarificări la OUG 50 care să fie în avantajul clienţilor
Reprezentanţii Consiliului Concurenţei (CC) au susţinut clarificarea unor aspecte din ordonanţa privind creditele populaţiei în cadrul unei întâlniri cu delegaţia FMI şi CE, subliniind că prevederile legii trebuie să fie în avantajul clienţilor, dar în acelaşi timp să nu afecteze sistemul bancar.
Consiliul Concurenţei susţine clarificări la OUG 50 care să fie în avantajul clienţilor (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Reprezentanţii CC s-au întâlnit vineri cu experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene pentru a discuta probleme referitoare la concurenţa în sistemul bancar românesc.
În acest context, au fost analizate şi aspecte privind aplicarea ordonanţei referitoare la contractele de credit ale populaţiei, precum şi efectele acesteia asupra sistemului bancar.
Reprezentanţii Consiliului Concurenţei au susţinut că este important ca forma finală a ordonanţei să păstreze facilităţile pentru consumatori, respectiv transparentizarea costurilor creditelor prin standardizarea comisioanelor şi asigurarea unui grad mai mare de mobilitate a clienţilor prin eliminarea comisionului de rambursare anticipată la toate tipurile de credite.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu nu a făcut un pas în spate, a ridicat probleme corecte privind candidatura sa
-
Lasconi afirmă că Ciolacu şi Iohannis se joacă cu democraţia din România: „Antonescu este o marionetă într-un joc pentru păstrarea puterii”
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
"Vom acorda sprijinul nostru pentru ca ordonanţa să aducă clarificări, astfel încât să fie în avantajul consumatorilor, dar, în acelaşi timp, să nu afecteze sistemul bancar. Atât noi, cât şi reprezentaţii FMI am fost de acord că este foarte important să fie menţinută stabilitatea şi încrederea în sistemul bancar românesc. Decizia finală este a Parlamentului, unde ordonanţa se află în dezbatere", a declarat, într-un comunicat, preşedintele CC, Bogdan Chiriţoiu.
Oficialii CC au arătat că în urma aplicării OUG 50 au fost deja modificate opt milioane de contracte şi ar fi de dorit ca forma finală să nu conducă la alte eforturi, atât din partea băncilor, cât şi a consumatorilor pentru noi schimbări.
Şeful misiunii FMI de evaluare a acordului cu România, Jeffrey Franks, a declarat, joi, că modificarea OUG 50/2010 privind contractele de credit ale populaţiei într-o formă "satisfăcătoare" va reprezenta o condiţionalitate pentru eliberarea următoarei tranşe din acordul stand-by.
În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia românească Directiva Europeană 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial. Totuşi, ANPC a extins prevederile directivei europene astfel încât noile reglementări să se aplice şi contractelor de creditare aflate în vigoare, ceea ce a obligat băncile să modifice un număr foarte mare de contracte încheiate cu clienţii.
Legea de aprobare a OUG 50 a fost votată de Senat în forma aprobată de Guvern şi se află în prezent la avizare în Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Cemera Deputaţilor, cameră decizională.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.