- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consiliul Concurenţei: Tariful unic pentru taximetre şi interzicerea efectuării curselor în afara localităţii contravin reglementărilor din domeniu
Consiliul Concurenţei consideră că modificarea Legii taximetriei prin stabilirea unor tarife unice pentru operatori şi interzicerea efectuării curselor în afara localităţii în care este emisă licenţa de transport ar încălca principiile liberei concurenţe.
Consiliul Concurenţei: Tariful unic pentru taximetre şi interzicerea efectuării curselor în afara localităţii contravin reglementărilor din domeniu (Imagine: Thomas Campean/Mediafax Foto)
Săptămâna trecută Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor a aprobat o serie de amendamente la Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere.
Printre modificările aduse se numără introducerea tarifului unic stabilit de către Consiliile Locale, obligativitatea ca toţi taximetriştii să opereze numai pe raza autorităţii de autorizare, înlocuirea cazierului de conduită profesională cu cazierul eliberat de Poliţia Rutieră şi sancţionarea activităţii neautorizate cu ridicarea plăcuţelor şi a talonului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"Consiliul Concurenţei consideră că existenţa unor tarife unice ar fi în mod evident contrară intereselor utilizatorilor de astfel de servicii, atât în ceea ce priveşte existenţa unor preţuri corecte cât şi a asigurării unor servicii de calitate. Este, practic, imposibil de stabilit un tarif unic corect, în condiţiile în care costurile fiecărui operator privat sunt diferite, astfel că orice tarif ar fi calculat acesta ar fi arbitrar", se arată într-un comunicat al autorităţii de reglementare în domeniul concurenţei.
Instituţia susţine că în prezent concesionarea serviciilor de transport în regim de taxi prin contracte de gestiune delegată s-a creat cadrul propice pentru o concurenţă loială prin preţ pe acestă piaţă, fără a depăşi limita maximă stabilită de autoritatea locală.
Legea taximetriei, în forma actuală, nu îi împiedică pe operatori să modifice individual tarifele fără a depăşi o limită maximă stabilită de primărie. Sub această limită, operatorii pot practica orice tarif, în funcţie de costurile fiecăruia (tipul de carburant şi consumul realizat, dimensiunile autovehiculului, capacitatea portbagajului, dotarea sau nu cu aer condiţionat, abs-uri, alte aspecte ce ţin de confortul şi siguranţa pasagerului, amortizări, asigurări de răspundere civilă, salarii etc).
Astfel, Consiliul consideră că fiecare operator de taxi are costuri diferite şi trebuie să îşi determine în mod independent politica comercială, precum şi orice modificare a acesteia.
"Într-o economie de piaţă, singurele situaţii în care sunt admise preţuri fixe sunt cele în care activităţile se desfăşoară în regim de monopol, situaţie în care nu se regăseşte serviciul de transport de persoane în regim de taxi. În ceea ce priveşte invocarea, în sprijinul propunerii de tarife unice, a unor exemple din alte state, arătăm că în cele mai multe cazuri este vorba de fapt de tarife maxime sau recomandate, nu de tarife unice", se precizează în comuniat.
Potrivit instituţiei, statele care în trecut au acceptat tariful unic, lucrează în prezent pentru eliminarea acestuia.
Totodată, gradul de concurenţă în aceste pieţe este deja afectat de existenţa limitării administrative a numărului de autorizaţii taxi, iar Consiliul Concurenţei consideră că o astfel de măsură este de asemenea în dezavantajul consumatorilor, deoarece determină atât creşterea tarifelor cât şi a timpilor de aşteptare, doi dintre parametrii de baza ai acestui serviciu.
În acest sens, Consiliul Concurenţei a solicitat de mai multe ori eliminarea acestei prevederi, respectiv stabilirea unui număr maxim de licenţe de către autoritatea publică locală din Legea taximetriei.
Potrivit autorităţii de concurenţă în statele în care numărul de licenţe este plafonat, acestea se acordă în mod transparent şi nediscriminatoriu, în multe cazuri chiar prin licitaţie publică, în schimbul unor redevenţe care pot ajunge la niveluri considerabile.
Referitor la limitarea activităţii de taxi numai în interiorul localităţii de autorizare, Consiliul Concurenţei consideră că trebuie avut în vedere ca acest lucru să "nu îngrădească posibilitatea prestării serviciului în altă localitate, cu caracter ocazional, în situaţii determinate în mod clar şi obiectiv".
"Trebuie avut în vedere specificul local şi preferinţele consumatorilor, aşa cum este cazul în cadrul zonelor metropolitane adiacente marilor localităţi, care pot constitui, din punctul de vedere al consumatorilor, pieţe integrate", se mai arată în comunicat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului