- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consiliul Concurenţei va finaliza investigaţia pe piaţa carburanţilor până la jumătatea anului
Consiliul Concurenţei va finaliza investigaţia pe piaţa carburanţilor până la jumătatea anului, după ce rezultatele raportului va fi trimis la Comisia Europeană, iar companiile implicate îşi vor spune părerea în acest caz, a declarat marţi Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei.
"Ne aşteptăm ca investigaţia să fie finalizată până la jumătatea anului, după ce va trece şi pe la Comisia Europeană, vom avea reacţia lor şi apoi vom asculta şi părţile implicate. După aceea vom lua o decizie", a spus Chiriţoiu, într-o conferinţă în care a fost prezentat raportul de activitate al instituţiei.
Consiliul Concurenţei a anunţat la începutul anului că va finaliza investigaţia în primul trimestru.
Investigaţia pe piaţa comercializării carburanţilor a început în 2005, dar a fost reluată în 2009, când a fost schimbată echipa care lucra la acest caz.
Consiliul Concurenţei a anunţat la începutul anului că va finaliza investigaţia în primul trimestru.
"Dacă nu existau indicii că este încălcată legislaţia în domeniul concurenţei care să ne facă să începem investigaţia, nu începeam o astfel de acţiune. Dar am avut indicii în acest sens", a adăugat Chiriţoiu.
În luna ianuarie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a întocmit un raport privind producătorii şi distribuitorii de carburanţi, în care se spune că preţul la pompă a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fără a fi determinat de evoluţia cotaţiilor de bursă la ţiţei, cursul valutar şi taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, câştigurile nefiind reflectate corespunzător.
Premierul Emil Boc a declarat atunci că majorarea preţului carburanţilor nu poate fi justificată cu povara fiscală impusă de stat prin taxele percepute companiilor petroliere şi a cerut ANAF să iniţieze inspecţia fiscală generală în cazul companiilor petroliere, precum şi Consiliului Concurenţei să efectueze verificări suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, după ce în 2009 preţurile au fost majorate cu 13%.
De la începutul acestui an companiile petroliere au scumpit carburanţii de mai multe ori. Cea mai recentă majorare a avut loc vineri, când preţurile au urcat cu 9 bani pe litru, unele sortimente depăşind pragul de şase lei/litru.
Chiriţoiu a arătat că lipsa companiilor mari în domeniul comercializării carburanților este o problemă a pieței, iar intrarea SOCAR ar fi un lucru bun pentru că va creşte concurența. Compania de stat din Azerbaidjan SOCAR (The State Oil Company of the Azerbaijan Republic) vrea să deschidă circa 300 de benzinării în România, în următorii trei ani.
"Ne uităm cum să facilităm deschiderea de noi benzinării pe piața românească. Autoritățile statului trebuie să faciliteze intrarea pe piață a noi companii în acest domeniu. Intrarea SOCAR pe piața din România este un lucru bun. Este o problemă în România că nu avem companii mari pe piața comercializării combustibililor. Avem doar OMV care este numărul zece în Europa. Nici SOCAR nu este mare, dar va duce la creșterea concurenței pe piață", a spus Chirițoiu.
Principalele companii care distribuie carburanţi sunt OMV Petrom (controlată de OMV), Rompetrol (din grupul kazah KazMunaiGaz), Lukoil România (subsidiată a grupului rus Lukoil) şi MOL (Ungaria).
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Guvernul PSD – PNL a distribuit presei scrisoarea Guvernului ucrainean trimisă acum 9 luni care explică de ce George Simion are interdicţie în Ucraina
-
Rareş Bogdan, despre scrisoarea Kievului: Ciolacu minte, şi-l doreşte cu disperare pe Simion în turul 2
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO