Consiliul Concurenţei verifică preţurile la carburanţi după introducerea supraaccizei/ Ministrul finanţelor: Sincer, nu am urmărit care este preţul carburanţilor la pompă

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, marţi, în Parlament, că nu a urmărit preţul carburanţilor la pompă, afirmând că, înaintea de reintroducerea supraacizei, a discutat cu reprezentanţii companiilor din domeniu, dar nu a primit asigurări că preţurile nu vor creşte în urma supraacizei.

Urmărește
816 afișări
Imaginea articolului Consiliul Concurenţei verifică preţurile la carburanţi după introducerea supraaccizei/ Ministrul finanţelor: Sincer, nu am urmărit care este preţul carburanţilor la pompă

Ministrul finanţelor, după aplicarea supraacizei: Sincer, nu am urmărit care este preţul carburanţilor la pompă

”Sincer, nu am urmărit care este preţul la pompă, din punctul ăsta de vedere. Noi, când am făcut analiza, am ţinut cont de faptul că în momentul în care s-a redus acciza, ea nu s-a regăsit nici în preţul de la pompă, într-o scădere direct proporţională a preţului la pompă, dar nici într-o creştere a impozitului pe profit al companiilor care vindeau carburanţi, ceea ce ne-a făcut să ne dăm seama că această diferenţă pe care statul o lăsase ca o facilitate pentru fiecare cetăţean a fost preluată de către companii. Am constatat că ea a fost preluată, am şi iniţiat acţiuni de control. Mai mult decât atât, în momentul în care am decis să facem această creştere pentru că am avut consultări înainte cu companiile din domeniu şi nu numai, am decis să creem această creştere în două etape pentru a nu crea un şoc de consum şi am luat în calcul cam care ar putea fi scăderea de consum şi am ţinut cont şi de valoarea accizei, valoarea cu care trebuie să crească acciza”, a declarat Ionuţ Mişa.

El a fost întrebat despre afirmaţiile premierului Mihai Tudose despre unele măsuri ce vor fi luate dacă preţurile carburanţilor vor creşte în urma reintroducerii supraaccizei. ”Nu pot să comentez eu declaraţiile premierului, dar eu am încredere în premier şi în faptul că se vor lua nişte măsuri şi vor fi nişte analize. Nu ştiu exact la ce se referea dânsul”, a spus Ionuţ Mişa.

La remarca jurnaliştilor că preţurile carburanţilor au crescut, ministrul Finanţelor a răspuns: ”Urmărim indiscutabil să vedem ce se întâmplă şi din punctul ăsta de vedere, vom monitoriza şi ulterior să vedem dacă creşterea de preţ se regăseşte într-o creştere a profitabilităţii companiilor care vând carburanţi, pentru că în mod firesc ar trebui ca acea diferenţă peste valoarea cu care a crescut acciza să se regăsească în profitul companiilor şi, automat, într-un impozit pe profit mai mare la nivelul bugetului de stat”.

El a mai spus că Guvernul va lua decizii în momentul în care are toate datele.

De asemenea, Ionuţ Mişa a spus că, înaintea reintroducerii supraaccizei, a avut discuţii cu reprezentanţii companiilor din domeniu.

”Am avut discuţii cu jucătorii din piaţă, am primit analize din partea lor. Noi am solicitat analize, le-am prezentat şi analziele pe care le-am avut noi. Indiscutabil că am avut discuţii despre menţinerea preţurilor la pompă. Nu am avut angajamente din acest punct de vedere”, a conchis Mişa.

Chiriţoiu: Urmărim constant evoluţia pieţei de carburanţi; dacă se va impune, vom interveni

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat, marţi, că urmăreşte evoluţia pieţei de carburanţi, urmând ca, dacă vor fi semnale că s-a profitat de supraacciză pentru a avea creşteri excesive de preţ, va interveni pe piaţă.

”Urmărim constant evoluţia pieţei de carburanţi. Cam o lună durează şi apoi vedem dacă se impune să intervenim sau nu. Am intensificat în această perioadă controalele. Strângem preţurile la toate companiile pe care le-au practicat înainte de creşterea accizei şi pe care le practică acum, după creşterea accizei”, a declarat Bogdan Chiriţoiu.

El a mai spus că o analiză similară a fost realizată şi când s-a redus TVA.

”Acelaşi lucru îl facem în momentul de faţă la carburanţi. Dacă vom avea semnale că s-a profitat de ocazie pentru a avea creşteri excesive, nejustificate de preţ, atunci o să intervenim. Momentan strângem date(...) Vream să creăm şi o platformă prin care să poată consumatorii să identifice benzinăriile cu cele mai mici preţuri din proximitatea lor. În felul ăsta să intensificăm concurenţa între lanţurile de benzinării”, a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

În şedinţa din 30 august, Guvernul a aprobat Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal şi majorarea accizelor pentru benzină şi motorină gradual, în două etape: cu 0,16 lei/litru, începând cu 15 septembrie 2017, şi cu încă 0,16 lei/litru, începând cu 1 octombrie 2017, niveluri valabile până în anul 2022, inclusiv.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici