Consiliul de conducere al FMI menţine încrederea în Christine Lagarde

Consiliul de administraţie al Fondului Monetar Internaţional a reiterat, în urma reuniunii de luni seară, menţinerea încrederii depline în directotrul FMI, Christine Lagarde, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Urmărește
241 afișări
Imaginea articolului Consiliul de conducere al FMI menţine încrederea în Christine Lagarde

Consiliul de conducere al FMI menţine încrederea în Christine Lagarde (Imagine: Miguel Medina / Mediafax Foto)

"Consiliul executiv a luat în considerare toţi factorii relevanţi, inclusiv conducerea remarcabilă a doamnei Lagarde, respectul larg şi încrederea de care se bucură la nivel global", se arată într-un comunicat oficial.

"În acest context, Consiliul executiv reafirmă încrederea deplină în abilitatea directorului de a continua activităţile în mod eficient", precizează comunicatul.

Conducerea Fondului Monetar Internaţional s-a reunit luni pentru a analiza verdictul de neglijenţă stabilit de o instanţă din Franţa în cazul directorului instituţiei. Christine Lagarde a fost găsită vinovată de "neglijenţă" de către judecătorii Curţii de justiţie a Franţei în procesul privind plăţi ilegale în valoare de 400 de milioane de euro făcute către omul de afaceri francez Bernard Tapie.

Judecătorii instanţei de arbitraj au hotărât ca directorul FMI să nu primească nicio sancţiune. Christine Lagarde risca până la un an de închisoare şi o amendă penală de 15.000 de euro.

Decizia Curţii de Justiţie a Republicii Franţa poate fi contestată la Curtea de Casaţie.

Conform unor surse citate de postul francez RTL, Christine Lagarde a părăsit Franţa înainte de anunţarea verdictului, fiind la Washington. Statutul FMI nu prevede demiterea automată în cazul condamnării. Cazul datează de acum aproape 20 de ani, când Christine Lagarde era ministru al Economiei în Administraţia preşedintelui Nicolas Sarkozy. Christine Lagarde fusese inculpată în Franţa în decembrie 2015, iar pentru iniţierea procesului a fost nevoie de aprobarea instanţei supreme. Decizia de inculpare, în decembrie 2015, a fost surprinzătoare, dat fiind că procurorii recomandaseră în septembrie încetarea anchetei care o viza pe Christine Lagarde.

Fostul ministru al Economiei a fost cercetată pentru neglijenţă în serviciu, reproşându-i-se că nu s-a opus unei decizii de arbitraj şi nu a formulat recurs contra sentinţei din iulie 2008 care îl favoriza pe Bernard Tapie. Dosarul se referă la o sentinţă de arbitraj prin care Bernard Tapie a primit 403 milioane de euro, dintre care 45 de milioane ca prejudiciu moral, pentru încheierea unui litigiu cu Banca Crédit Lyonnais privind vânzarea Adidas în 1994.

Christine Lagarde a argumentat, pe parcursul investigaţiei şi a procesului, că a acţionat în interesul statului francez, prin respectarea în totalitate a legii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici