Consiliul Fiscal: Economia nu a ieşit din recesiune şi nici nu este sigur că revenirea a început

România nu a ieşit încă din recesiune, iar tendinţa pozitivă din ultimul trimestru al anului trecut trebuie să fie confirmată de datele ulteriore, nefiind sigur dacă revenirea economică a început, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.

Urmărește
61 afișări
Imaginea articolului Consiliul Fiscal: Economia nu a ieşit din recesiune şi nici nu este sigur că revenirea a început

Consiliul Fiscal: Economia nu a ieşit din recesiune şi nici nu este sigur că revenirea a început (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

"Ştim că 2010 a fost un an greu la nivel economic. Economia a avut anul trecut o evoluţie mai bună decât aşteptările iniţiale, care indicau o contracţie de 1,9% din PIB. Totuşi, economia României
încă nu a ieşit din recesiune. E greu de spus dacă acel plus 0,1% din ultimul trimestru reprezintă începutul unei tendinţe de recuperare. Tendinţa trebuie să fie confirmată de evoluţiile viitoare", a declarat Dumitru într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că economia s-a stabilizat.

"Trendul de revenire economică probabil că a început, dar nu putem spune cu certitudine asta", a continuat Dumitru.

Potrivit raportului anual al Consiliului Fiscal, reluarea creşterii economice a fost întârziată de punerea în practică a măsurilor decisive necesare pentru corectare dezechilibrelor structurale majore existente la momentul declanşării crizei.

"Diminuarea ritmului de scădere a economiei în 2010 a fost favorizată de revenirea producţiei industriale pe un trend ascendent, aceasta atingând un nivel apropiat celui anterior crizei pe fondul majorării exporturilor peste nivelul maxim atins în trimestrul al doilea din 2008", se arată în raport.

Consiliul Fiscal este o autoritate independentă, compusă din cinci membri cu experienţă în domeniul politicilor macroeconomice şi bugetare, care sprijină activitatea Guvernului şi a Parlamentului în procesul de elaborare şi derulare a politicilor fiscal-bugetare, pentru a asigura calitatea prognozelor macroeconomice care stau la baza proiecţiilor bugetare şi a politicilor fiscal-bugetare pe termen mediu şi lung.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, odată cu scăderea PIB faţă de precedentele trei luni cu 0,1%. De atunci, PIB a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea de 0,9% în trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% în trimestrul doi al anului trecut şi creşterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

PIB-ul a crescut cu 7,3% în 2008, iar în 2009 a înregistrat o contracţie de 7,1%. Anul trecut, PIB-ul a scăzut cu 1,3%.

La mijlocul lunii februarie, premierul Emil Boc a declarat că sunt semne că România va ieşi oficial din recesiune la sfârşitul lunii martie. Totodată, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat pentru MEDIAFAX că România va ieşi din recesiune la finele lunii martie şi că avansul economic va urma o traiectorie ascendentă de la un trimestru la altul, iar populaţia va simţi că situaţia s-a îmbunătăţit până la jumătatea acestui an.

Pentru a ieşi tehnic din recesiune, economia unei ţări trebuie să înregistreze creşteri în două trimestre consecutive. În ultimul trimestru al anului trecut, economia a crescut cu 0,1% faţă de cel anterior.

Institutul Naţional de Statistică va prezenta pe 13 mai evoluţia Produsului Intern Brut în primul trimestru din acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici