Consiliul Fiscal: Reducerea cotei unice la 10% pune în pericol îndeplinirea ţintelor bugetare

Consiliul Fiscal arată că reducerea cotei unice de la 16% la 10% comportă riscuri semnificative pentru îndeplinirea ţintelor bugetare pe termen mediu asumate în programul susţinut de FMI, UE şi BM, şi solicită Camerei Deputaţilor să fie respectate prevederile Legii responsabilităţii fiscale.

Urmărește
27 afișări
Imaginea articolului Consiliul Fiscal: Reducerea cotei unice la 10% pune în pericol îndeplinirea ţintelor bugetare

Consiliul Fiscal: Reducerea cotei unice la 10% pune în pericol îndeplinirea ţintelor bugetare (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

"Consiliul Fiscal îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că paşii procedurali prevăzuţi de Legea responsabilităţii fiscale nu au fost respectaţi, în condiţiile în care avizul Consiliului referitor la respectivul act normativ nu a fost solicitat. În plus, avizul Guvernului privind iniţiativa legislativă în cauză este negativ, iar aceasta nu este însoţită de propuneri de compensare a impactului financiar asupra bugetului general consolidat, deşi consecinţele asupra echilibrului bugetar sunt majore", se spune într-un comunicat al Consiliului Fiscal.

Potrivit Legii responsabilităţii fiscale, în cazul unor propuneri de acte normative care conduc la diminuarea veniturilor bugetare trebuie realizată o fişă financiară, avizată de Ministerul Finanţelor Publice şi Consiliul Fiscal, conform căruia impactul financiar a fost luat în calcul în prognoza veniturilor bugetare şi nu afectează ţintele bugetare anuale şi pe termen mediu.

Dacă avizul nu este dat de MFP şi Consiliu trebuie făcute propuneri pentru compensarea impactului financiar respectiv, prin majorarea altor venituri bugetare.

Astfel, Consiliul solicită Camerei Deputaţilor să se asigure că prevederile Legii responsabilităţii fiscale sunt respectate.

"Menţionăm de asemenea faptul că ţintele bugetare pe termen mediu au fost validate de către Senatul României cu ocazia aprobării Strategiei fiscal-bugetare 2011-2013 în data de 17 noiembrie. În plus, ar fi pusă în pericol respectarea termenului limită 2012 pentru corectarea deficitului excesiv în conformitate cu recomandarea Consiliului ECOFIN din 16 februarie 2010, reiterată în sedinţa acestuia din 19 octombrie", se mai spune în comunicat.

Potrivit acordurilor cu FMI şi UE, deficitul bugetar ar urma să scadă de la 6,8% din PIB în acest an la 4,4% din PIB în 2011. În 2012, deficitul bugetar nu ar trebui să treacă de 3% din PIB.

La un Produs Intern Brut estimat la 126 miliarde de euro pentru anul viitor, statul nu ar încasa la buget 1,26 miliarde de euro dacă scade la 10% cota de impozitare începând cu 1 ianuarie 2011.

În opinia Consiliului Fiscal, o eventuală nerespectare a angajamentelor de consolidare fiscală asumate ar fi sancţionată de pieţele financiare internaţionale, mai ales având în vedere contextul european actual.

Senatul a adoptat, marţi, o propunere legislativă pentru reducerea, de la 16% la 10%, a cotei de impozitare aferente veniturilor din activităţi independente, salarii, cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, pensii, activităţi agricole, premii şi alte surse.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, după votul din Senat pentru reducerea cotei unice de impozitare, că Guvernul elaborează proiectul bugetului de stat pe anul 2011 pe baza cotei de 16%. El a mai spus că este convins că iniţiativa legislativã va fi respinsă în Camera Deputaţilor.

De asemenea, Ialomiţianu a afirmat că proiectul bugetului de stat pentru 2011 va fi prezentat Parlamentului după adoptarea legilor care stau la baza elaborării bugetului, în principal legea salarizării unitare şi legea pensiilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici