- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (05.06.2018, 16:10)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consiliul IMM susţine păstrarea Pilonului II de pensii şi creşterea contribuţiei la 6%
Pilonului II de pensii trebuie păstrat întrucât reprezintă o sursă de venituri suplimentară pentru angajaţi în momentul ieşirii la pensie şi asigură randamentul pensiilor private, a menţionat, marţi, conducerea Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România - CNIPMMR.
Urmărește
337 afișări
Consiliul IMM susţine păstrarea Pilonului II de pensii şi creşterea contribuţiei la 6%
„Păstrarea contribuţiilor Pilonului II, aplicarea legii din 2014, care prevedea că în acest an să ajungem la 6%, în aşa fel încât să nu pierdem un instrument principal de investiţii, un instrument de economisire şi un instrument care garantează un grad de satisfacere mai decent a necesităţilor oamenilor ajunşi la vârsta a treia”, a declarat preşedintele de onoare al CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Liderul patronal a ţinut să evidenţieze că Pilonul II de pensii are atât o miză socială, cât şi una economică. „Pilonul II de pensii are, în primul rând, o miză socială, una de bunăstare socială. De ce? Pentru că atunci când persoanele ajung la vârsta pensionării vor avea un venit suplimentar faţă de pensia socială din Pilonul I, care, aşa cum arată studiile - numai în România nu - va fi mică, ţinând cont de schimbările din structura demografică care se produc în toate ţările”, a declarat Ovidiu Nicolescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
De asemenea, CNIPMMR consideră că România are nevoie de Pilonul II de pensii ca sursă de investiţii în economia naţională, mai ales pe fondul scăderii lor substanţiale, pentru recuperarea decalajelor existente faţă de media europeană. „În toate ţările, Pilonul II este un mijloc important de economisire şi de investiţii, atât în ţările bogate, cât şi în ţările sărace. Dacă ne uitam pe statisticile la nivel mondial, aceste fonduri sunt principalul investitor. În Statele Unite, Pilonul II este mai important decât băncile comerciale”, a declarat Ovidiu Nicolescu.
Oficialul a mai evidenţiat şi lipsurile României în privinţa gradului de economisire, chiar în condiţiile în care contribuţiile la Pilonul II au fost reduse doar de curând. „Media de economisire din PIB la nivel european este de 227%. Deci în medie, o ţară europeană are economisiţi de 2,27 de ori PIB-ul anual. Ştiţi care este procentul de economisire din România? 0,79%. Asta înseamnă că avem de patru ori mai puţine resurse pe care să le alocăm pentru dezvoltare. Reamintim că, potrivit prevederilor legale din 2014, în acest an contribuţia pentru pensii trebuia să fie de 6%. Ştiţi cât este acum? 3.75%. Deci nu respectăm propriile legi”, a precizat Ovidiu Nicolescu.
Potrivit Legii nr. 411/2004 (cu modificările şi completările ulterioare), se stabilea în anul 2008, o cotă contribuţiei era de 2%, urmând ca în termen de 9 ani să se majoreze până la o cotă maximă de 6%.
Întrebat dacă este de părere că introducerea caracterului opţional la Pilonul II ar echivala cu o naţionalizare de facto a lui (aşa cum a avut loc în Ungaria), Ovidiu Nicolescu a declarat: „E foarte clar că în momentul în care devine opţional, o parte a populaţiei nu va mai contribui. Necontribuind, acest pilon nu va mai avea suficiente resurse pentru dezvoltare. Şi atunci, şi randamentul investiţiilor sale va scădea”.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Doi concurenți s-au logodit în secret, chiar în timpul filmărilor Asia Express 😲 Abia acum s-a aflat!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe