Consiliul pentru IMM cere Guvernului rapoarte trimestriale privind evoluţia preţului la utilităţi

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR) solicită Guvernului să monitorizeze evoluţia prețurilor la utilități transparent şi să întocmească rapoarte trimestriale privind rezultatele acestei acţiuni, pentru a evita scumpiri peste noapte.

Urmărește
7 afișări

"Propunem monitorizarea permanentă a creşterii preţului utilităţilor (la energie electrică şi termică, gaze naturale, apă, salubrizare, benzină/motorină, etc.), raportat la evoluţia cotaţiilor la bursă, cursul valutar, accizele/celelate taxe şi costurile de producţie/distribuţie, precum şi luarea măsurilor care se impun pentru creşterile nejustificate a preţului utilităţilor, atât pentru consumatorii casnici şi consumatorii industriali", a declarat vineri într-o conferinţă de presă, Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.

În acest sens, reprezentanţii IMM-urilor cer şi publicarea de rapoarte trimestriale privind rezultatele activităţii de monitorizare şi măsurile adoptate privind creşterile nejustificate a preţului utilităţilor, atât pentru consumatorii casnici şi consumatorii industriali.

"Altminteri ne trezim cu aceste creşteri de prețuri la carburanți peste noapte, care nu fac decât să întârzie relansarea economică a României", a spus Nicolescu.

Totodată, reprezentanții CNPIMMR cer desecretizarea contractelor de privatizare a resurselor naturale, aşa cum se întâmplă în alte țări, precum şi reglementarea obligativităţii ca pentru orice mărire a preţului utilităţilor să fie realizată în prealabil o analiză justificativă de preţ şi o notă de impact, cu efectele economice şi sociale.

Nicolescu a mai spus că reprezentanții FMI, cu care a avut joi o întrevedere, au fost de acord că statul trebuie să intervină în problema prețurilor la energia electrică şi la utilități.

Potrivit unui sondaj realizat de CNIPMMR în acest an, 9 din 10 firme au fost afectate de creşterea preţului la combustibil, Nicolescu menţionând că acesta este un element de scădere a eficienţei, cu repercursiuni asupra scăderii valorii adăugate.

Sondajul a relevat faptul că pentru un sfert dintre firme profitul a scăzut cu peste 8% ca urmare a creşterii preţului combustibilului, iar pentru aproape 36% cu 4-7%.

Nicolescu consideră nejustificat şi preţul electricităţii, în condiţiile în care spune el, în România ponderea producţiei de "electricităte iefitină" - hidro sau nucleară este cea mai mare din Europa.

"În România 25,8% din producţia de electrucitate este hidro, care este de 3-4 ori mai ieftină decât cea produsă din petrol şi gaze. De asemenea, 14% este energie nucleară. În aceste condiţii, România are cea mai mare pondere a producţiei energie ieftină, deci ar trebui să fie printre ţările cu cele mai mici preţuri la electricitate", a explicat Nicolescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici