Consiliului Concurenţei: Investigaţia contractelor Hidroelectrica va fi încheiată cel mai devreme la finele anului
Investigaţiile declanşate de Consiliul Concurenţei şi de Comisia Europeană privind contractele Hidroelectrica de vânzare directă a energiei vor fi finalizate cel mai devreme la sfârşitul acestui an, a declarat vineri preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Consiliului Concurenţei: Investigaţia contractelor Hidroelectrica va fi încheiată cel mai devreme la finele anului (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)
"Atât investigaţia pe care o desfăşurăm noi direct, pe durata şi volumul contractelor, cât şi cea desfăşurată de Comisia Europeană, privind preţul contractelor, sunt incipiente. Vor mai dura minimum până la sfârşitul anului", a afirmat Chiriţoiu după o conferinţă de presă.
Contractele directe de vânzare a energiei de către Hidroelectrica au fost încheiate în anii 2001-2003 şi au fost menţinute de toate guvernele care s-au succedat. Compania vinde aproximativ 70% din energie pe care o produce prin aceste acorduri bilaterale, la preţuri mult sub media pieţei.
Comisia Europeană a anunţat în aprilie că a iniţiat cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica a încălcat normele comunitare privind ajutorul de stat, executivul UE arătând că sunt indicii că statul a influenţat compania să încheie contracte de vânzare şi cumpărare a energiei la preţuri preferenţiale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Peste 1.000 de oameni au participat la Hora Unirii organizată de Călin Georgescu în parcul Tineretului din Capitală. A fost prezent şi George Simion
-
Mark Rutte, la Davos: Putin nu are dreptul de a-şi exprima veto-ul în privinţa aderării unei ţări la NATO
-
Ilie Bolojan a fost huiduit în timpul ceremoniilor de la Focşani dedicate Unirii Principatelor
Beneficiarii contractelor directe erau în 2010 companiile Alro Slatina, Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroşani şi CLMB Pationar Braşov.
Anul trecut, companiile Salrom, CNH şi CLMB Patinoar Braşov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renunţat la acordul cu Hidroelectrica.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat în urmă cu o săptămână că Hidroelectrica a obţinut, în urma negocierilor cu "băieţii deştepţi", trecerea contractelor pe piaţa concurenţială, eliminând tarifele fixe din aceste acorduri, însă nu a dorit să ofere detalii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.