- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consolidarea malurilor Canalului Dunăre-Marea Neagră - 344 de milioane euro prin Strategia Dunării
Miniştrii Elena Udrea şi Anca Boagiu au prezentat, joi, mai multe proiecte ce vor fi dezvoltate prin Strategia Dunării, ele enumerând construirea Canalului Bucureşti-Dunăre, valorificarea unor rute cultural-istorice şi consolidarea malurilor Canalului Dunăre-Marea Neagră, de 334 de milioane de euro.
Consolidarea malurilor Canalului Dunăre-Marea Neagră - 344 de milioane euro prin Strategia Dunării (Imagine: Cristian Andreescu/Mediafax Foto)
"România va coordona trei domenii (în cadrul Strategiei UE privind Dunărea, n.red.) - transportul fluvial împreună cu Austria, turismul şi cultura împreună cu Bulgaria, gestionarea riscurilor generate de fenomene extreme împreună cu Ungaria", a spus ministrul de Externe, Teodor Baconschi, la o conferinţă de presă dedicată acestei Strategii şi la care au luat parte Elena Udrea şi Anca Boagiu.
Baconschi a menţionat şi câteva proiecte înscrise pe agenda strategiei: asigurarea navigabilităţii pe tot parcursul navigabil al Dunării şi pe toată durata anului, retehnologizarea porturilor dunărene, construirea canalului Dunăre-Bucureşti, proiectarea de noi poduri peste Dunăre cu Bulgaria,(...) generalizarea internetului în mediul urban, (...) construirea căii ferate rapide Budapesta-Bucureşti-Constanţa, crearea unui institut internaţional pentru Delta Dunării şi Marea Neagră, elaborarea unui sistem de monitorizare a ecosistemelor sau îmbunătăţirea calităţii apei prin construirea de staţii de purificare în majoritatea porturilor dunărene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Iohannis, despre întâlnirea cu Zelenski la care România nu participă: Mi se pare un pic neobişnuit
-
Iohannis: Eu nici nu pot să plec. Dacă aş pleca, ar trebui să o fac prin demisie
-
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
La rândul ei, ministrul Anca Boagiu a oferit detalii despre proiectele pe care instituţia sa le dezvoltă în legătură cu Strategia Europeană a Dunării.
"În ceea ce priveşte proiectele, unele au deja resursă financiară asigurată, chiar sunt în implementare, altele urmează să fie finanţate şi să fie implementate în perioada următoare", a spus Boagiu.
"Îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe Dunăre, în sectorul Călăraşi-Brăila este un proiect care are deja studiul de fezabilitate făcut, iar valoarea sa este de 56 de milioane de euro. Cel de-al doilea vizează îmbunătăţirea condiţiilor de navigaţie pe sectorul comun româno-bulgar al Dunării, are o valoare de 254 de milioane de euro din care României îi revine de acoperit 220 de milioane de euro, (...) un alt proiect este podul rutier canal Dunăre Marea Neagră şi lucrările aferente infrastructurii de acces în Portul Constanţa şi acesta are deja finanţare, 150 de milioane de euro şi va executat în perioada până în 2012", a menţionat Boagiu.
Ea a menţionat şi proiectele pentru consolidarea malurilor Canalului Dunăre-Marea Neagră, de 334 de milioane de euro, consolidarea malurilor pentru canalul Poarta Albă - Midia Năvodari - 309 milioane euro, precum şi la o serie de lucrări de reabilitare şi modernizare de infrastructură portuară.
Elena Udrea, care prin instituţia pe care o conduce, va coordona alături de Bulgaria componenta de turism a Strategiei Dunării, a spus că un obiectiv important pe care îl urmăreşte este sprijinirea creării unei strategii de turism pentru întreaga regiune a Dunării.
"Considerăm că o asemenea strategie poate fi vitală atât din punctul de vedere al dezvoltării coordonate a pieţei de turism în regiune cât şi din punctul de vedere al planurilor de investiţii în statele partenere", a spus Elena Udrea, adăugând că se poate folosi experienţa acumulată prin crearea unei strategii pentru România în acest domeniu.
"Există în intenţia noastră şi elaborarea unui proiect transfrontalier de valorificare a unor importante rute culturale istorice de genul Drumul Împăraţilor Romani, program ce urmează a fi promovat în comun de către România, Bulgaria şi Serbia. Un alt avantaj competitiv pe care putem şi trebuie să îl folosim este bogăţia patrimoniului intercultural al minorităţilor dunărene. În România, Dunărea străbate cinci regiuni istorice: Banat, Oltenia, Valahia, Moldova şi Dobrogea, 18 din cele 22 de minorităţi din România aflându-se în această zonă, rezultând o puternică amprentă cultural-istorică", a spus Udrea.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO