Consorţiu european pentru achiziţia de gaze în zona Mării Caspice

Uniunea Europeană a încheiat, vineri, un acord cu Azerbaidjan, Turcia şi Georgia, care prevede inclusiv înfiinţarea unui consorţiu la nivel comunitar pentru achiziţia de gaze naturale, dar şi noi condiţii pentru transportul acestora din regiunea Mării Caspice către Europa.

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului Consorţiu european pentru achiziţia de gaze în zona Mării Caspice

Consorţiu european pentru achiziţia de gaze în zona Mării Caspice

Acordul se încadrează în politica autorităţilor europene de reducere a dependenţei de importurile de gaze naturale din Rusia.

UE va înfiinţa Corporaţia pentru Dezvoltare în zona Mării Caspice, care va avea rolul de a achiziţiona gaze naturale pentru a depăşi dificultăţile cu care se confruntă ţările membre la încheierea de contracte în regiune.

"Este dificil de luat decizia de achiziţie. Procesul durează mai mult când este implicată UE, decât în cazul companiilor de stat precum cele din China", a spus comisarul pentru Energie, Andris Piebalgs.

În schimbul angajamentului de a furniza mai mult gaz Europei, UE a oferit o accelerare a schimburilor comerciale şi legături de transport mai solide pentru ţările producătoare sau de tranzait, care formează "coridorul sudic".

"Coridorul sudic nu este doar un sens unic pentru conducte. Ne gândim la un nou drum al mătăsii care să faciliteze transferul de informaţie, bunuri, persoane şi energie în ambele sensuri", a declarat premierul ceh Mirek Topolanek, a cărui ţară a organizat întâlnirea.

Totodată, UE ar trebui să-şi concentreze eforturile asupra unui singur proiect, ca Nabucco, dacă vrea să obţină rezultate, a precizat oficialul ceh.

Gazoductul Nabucco, cu o lungime de 3.300 de km şi costuri evaluate la zece miliarde de dolari, vizează transportul gazelor naturale ldin zona Caspicii către mai multe state din Europa, respectiv Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, în timp ce Turcia este implicată ca ţară de tranzit. Principala sursă de gaze pentru Nabucco, situată în Azerbaidjan, ar putea deveni accesibilă doar din 2016.

Liderii prezenţi la summit au convenit ca statele UE şi Turcia să semneze un acord interguvernamental privind Nabucco până la sfârşitul lunii iunie, urmând ca astfel să fie înlăturată una dintre posibilele incertitudini pentru investitori.

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) a purtat discuţii privind finanţarea cu membrii consorţiului care construieşte Nabucco, dar şi cu cei care dezvoltă gazoductele TAP către Ungaria şi ITGI către Italia, a declarat preşedintele instituţiei financiare, Philippe Maystadt.

Toate cele trei proiecte vizează transportul gazului din Azerbaidjan către Europa, însă gazul natural azer nu este suficient, iar unele părţi implicate vor trebui să găsească alte surse de aprovizionare, a adăugat el.

"Este posibil ca un proiect să fie realizat mai repede şi acesta să livreze gaz azer. Proiectele ulterioare vor trebui să obţină gaz din Turkmenistan, ceea ce implică construirea unui gazoduct prin Marea Caspică", a spus Maystadt.

Acordul încheiat la summit-ul de la Praga prevede încheierea unui memorandum energetic cu Irakul cât mai curând posibil şi dezvoltarea capacităţii de export a Egiptului.

UE a adoptat măsuri mai hotărâte de diversificare a surselor de aprovizionare după criza gazelor dintre Ucraina şi Rusia, din luna ianuarie, care a afectat aprovizionarea mai multor state membre.

Uzbekistanului, Kazahstanului şi Turkmenistanului, trei posibile surse de aprovizionare cu gaze naturale pentru Nabucco, nu au semnat declaraţia finală prin care ar fi trebui să se angajeze să sprijine politic proiectul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici