Aşteptările ridicate ale pieţei, legate de modul în care noua administraţie va soluţiona criza financiară şi recesiunea, au fost dezamăgite de discursul de învestire susţinut de preşedintele Barack Obama, care nu a oferit detalii cu privire la aceste subiecte.
Indicele Standard & Poor’s 500 (S&P 500) a închis în cădere cu 5,28%, iar Dow Jones industrial average a pierdut 4,01% din capitalizare. Piaţa Nasdaq a consemnat, de asemenea, un declin puternic, finalizând ziua în coborâre cu 5,78%.
După alegerile din noiembrie, investitorii şi traderii de pe Wall Street au pariat pe programele şi măsurile care urmau, în opinia economiştilor, să fie introduse de administraţia Obama pentru oprirea recesiunii şi a creşterii ratei şomajului.
Acţiunile instituţiilor financiare au avut cele mai slabe evoluţii, unul dintre subindicii sectorului bancar înregistrând o cădere de aproape 20%, la cel mai redus nivel din ultimii 14 ani.
Trendul negativ al sectorului financiar-bancar a început luni în întreaga lume, după ce grupul financiar Royal Bank of Scotland (RBS) a anunţat că pierderile pe 2008 s-ar putea ridica la 28 miliarde lire sterline, cea mai mare pierdere negativă raportată vreodată de o firmă sau companie britanică.
Estimările RBS, alături de avertismente din partea altor instituţii bancare, au generat un val de neîncredere şi pesimism pe pieţele financiare din întreaga lume.
Pe de altă parte, sectorul IT din SUA a fost afectat puternic de perspectivele slabe de profit ale marilor companii de profil, printre care IBM. Aprecierea recentă a dolarului a generat noi temeri privind rezultatele financiare ale corporaţiilor din sectorul tehnologiei informaţiei.
IBM, Apple şi Microsoft au închis în scădere cu 3,5-6,2%, iar Intel a pierdut 6,4% după ce a redus preţurile mai multor game de procesoare cu până la 48%.