- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.05.2015, 18:08)
- Andrei Mazurchievici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Constantin: Consiliile judeţene au primit peste 380.000 de cereri de atestate de producători
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că producătorii agricoli au solicitat peste 380.000 de cereri pentru atestate şi 300.000 de carnete de comercializare, pentru a respecta astfel noile prevederi legislative, care au intrat în vigoare la 1 mai.
Urmărește
1067 afișări
Constantin: Consiliile judeţene au primit peste 380.000 de cereri de atestate de producători (Adrian Boioglu/Mediafax Foto)
Legea 145/2014 se referă la stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol şi a intrat în vigoare la 1 mai.
"Legea se aplică producătorilor care produc şi care vor să comercializeze produsele pe care le obţin. După aplicarea acestei legi, consumatorii vor cunoaşte mult mai multe lucruri despre produsele pe care le cumpără din piaţă, despre calitatea acelor produse şi a locului de provenienţă a acestora. Toţi producătorii vor primi în termen de cinci zile de când au făcut solicitarea actele pentru activitatea pe care o desfăşoară. La nivel naţional sunt solicitate de consiliile judeţene 380.000 de atestate de producători şi au fost solicitate peste 300.000 de carnete de comercializare. Momentan nu avem o situaţie centralizată a numărului de atestate care au ajuns la producători. E posibil să fie cazuri izolate prin care aceste atestate să nu fi ajuns deja la producători, dar nu va exista nicio derogare de la lege", a spus Constantin.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Ministrul a afirmat că atestatul de producător, care înlocuieşte certificatul de producător, are o valabilitate de un an, în timp ce un carnet nou de comercializare va fi emis doar după ce precedentul va fi completat în întregime.
"În ultimele şase luni, autorităţile statului, Ministerul Agriculturii, consiliile judeţene, primăriile s-au pregătit pentru intrarea în vigoare a noului atestat de producător, care înlocuieşte certificatul de producător, dar şi noul document care se referă la carnetul de comercializare. Atestatul de producător este eliberat de primărie şi avizat şi de asociaţia de profil, dacă ea există pe raza localităţii respective. În cazul în care ea nu există, direcţia agricolă avizează suprafeţele şi datele care sunt înscrise în atestatul de producător", a adăugat Constantin.
Daniel Constantin susţine că scopul acestei legi este de a proteja producătorii agricoli şi nu de a-i sancţiona.
"Sancţiunile, din punctul meu de vedere, merg către cei care comercializează în mod ilegal. Intermediarii se vor orienta către o formă comercială, dovada fiind că au la dispoziţie în continuare 60% din piaţă. De la 1 mai, toţi producătorii trebuie să aibă un atestat de producător. De asemenea, carnetul de comercializare oferă informaţii suplimentare vizavi de produsele care se comercializează, dar oferă şi protecţia necesară producătorului agricol şi produselor care se comercializează", a subliniat Constantin.
Potrivit Legii 145/2014, producătorii agricoli vor beneficia de 40% din spaţiile de vânzare din pieţe.
"Producătorul care doreşte să comercializeze direct în pieţele de desfacere, va avea acces la minimul 40% din spaţiile din pieţe. Am informat Administraţia Pieţelor vizavi de obligativitatea de a se acorda minimum 40% către cei care au atestat şi carnet de comercializare. Dacă producătorul vrea să comercializeze singur marfa la viaţă poate să o facă dacă pe acel carnet de comercializare completează de fiecare dată cantitatea care se comercializează, produsul respectiv şi locul unde merge cu marfa", a explicat Constantin.
În cazul în care un producător va decide să nu vândă direct produsele în pieţe, acesta are posibilitatea să cedeze marfa către un intermediar, care va fi obligat să emită bon fiscal către cumpărătorul final.
"Dacă acel producător decide să vândă marfa respectivă şi să nu o comercializeze, trebuie să elibereze către cea care a vândut-o, persoană fizică autorizată, societate comercială, o filă din carnetul de comercializare pe care îl are la dispoziţie. Cu acea filă, comerciantul merge la piaţă şi trebuie să emită bon fiscal, să aibă casă de marcat. Producătorul agricol vinde fără bon fiscal, iar ceilalţi comercianţi trebuie să vândă un bon fiscal. Forma de organizare depinde de cel care comercializează. În piaţă va fi favorizat producătorul şi este foarte posibil să vedem două preţuri pentru acelaşi produs, unul cu TVA de 9% şi unul fără", a mai spus Constantin.
Daniel Constantin a precizat că prin noua lege producătorii agricoli nu vor fi impozitaţi de două ori pentru munca depusă.
"Nu va exista o dublă impozitare prin această lege. Nu ne interesează cantitatea vândută de un producător, se plăteşte impozit pe norma de venit. De exemplu, ne interesează foarte clar ca un cioban care are 20 de oi, să vândă marfa de la 20 de oi, iar un cioban cu cinci oi să nu poate vinde marfa ca şi cum ar avea 200 de oi, el fiind de fapt un comerciant intermediar", a conchis Constantin.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe