Construcţia celor 30 de săli polivalente va costa aproximativ 320 milioane de euro

Cele 30 de săli polivalente pe care MDRT şi-a propus să le construiască prin Compania Naţională de Investiţii în perioada 2011-2016 vor costa peste 1,3 miliarde de lei (aproximativ 320 milioane de euro), se arată într-un proiect de hotărâre de Guvern prin care se aprobă programul "Săli Polivalente".

Urmărește
50 afișări
Imaginea articolului Construcţia celor 30 de săli polivalente va costa aproximativ 320 milioane de euro

Construcţia celor 30 de săli polivalente va costa aproximativ 320 milioane de euro (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului propune Guvernului aprobarea unui program de construcţie a 30 de săli polivalente cu 5.000 - 15.000 de locuri, în perioada 2010-2016, proiectul urmând să fie derulat prin Compania Naţională de Investiţii, aflată sub autoritatea ministerului.

Programul va necesita 21,5 milioane de lei în acest an, 193,5 milioane de lei în 2012 şi câte 430 de milioane de lei în 2013 şi 2014. În 2015 şi 2016 investiţiile în sălile polivalente vor totaliza 280 de milioane de lei.

"Finanţarea programului se asigură din alocaţii de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinaţie în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale si Turismului, alocaţii de la bugetul local, credite externe, procedura parteneriatului public - privat, precum şi din alte surse de finanţare legal constituite", se arată în proiectul de hotărâre de Guvern, elaborat de minister.

În cadrul programului vor fi promovate trei tipuri de săli polivalente, cu 5.000, 10.000 şi 15.000 de locuri, iar beneficiarii vor fi autorităţile administraţiei publice locale.

În nota de fundamentare a proiectului se precizează că în prezent infrastructura sportivă este veche, deteriorată si nu mai corespunde standardelor internaţionale. În plus, pe teritoriul României nu există în prezent săli polivalente care să corespundă standardelor internaţionale privind pregătirea sportivilor şi organizarea de competiţii internaţionale.

"Acest fapt obligă sportivii români să evolueze în competiţiile oficiale, (campionate mondiale, europene, cupe europene) organizate în alte ţări, la nivel de competitivitate redus. Pe de altă parte, lipsa unor săli omologabile internaţional lipseşte iubitorii sportului din România de vizionarea directă a întrecerilor sportive de nivel internaţional", punctează autorii documentului.

Ministerul Dezvoltării, prin CNI, va elabora normele metodologice pentru derularea programului în termen de 30 de zile de la publicarea hotărârii.

Compania Naţională de Investiţii, înfiinţată în 2001, execută programe de interes public sau social în domeniul construcţiilor, în conformitate cu strategia MDRT. Principalii beneficiari ai acestor programe sunt autorităţile publice locale.

Programele CNI vizează construcţia de săli de sport, consolidarea şi reabilitarea sălilor de sport construite înainte de anul 2000, construirea de bazine de înot şi de patinoare artificiale precum şi construirea şi reabilitarea de aşezăminte culturale.

În perioada 2001-2010, CNI a finalizat aproximativ 1.000 de obiective, incluse în 11 programe de investiţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici