Construcţia Nord Stream ar putea începe în aprilie

Proiectul Nord Stream, al unui gazoduct prin care Rusia vrea să exporte gaze naturale către Uniunea Europeană, beneficiază de împrumuturi de aproape patru miliarde de euro, ceea ce va permite începerea construcţiilor în luna aprilie, potrivit Financial Times.

Urmărește
19 afișări
Imaginea articolului Construcţia Nord Stream ar putea începe în aprilie

Construcţia Nord Stream ar putea începe în aprilie

Finanţarea, de 3,9 miliarde de euro, acoperă 70% din cheltuielile primei faze a proiectului şi este asigurată prin credite primite de la 26 de bănci. Proiectul beneficiază, de asemenea, de garanţii pentru 80% din împrumuturi, acordate de agenţii de credit din Germania şi Italia şi de guvernul german.

Restul costurilor vor fi suportate de partenerii Nord Stream, respectiv grupul rus Gazprom (care deţine 51% din gazoduct), BASF/Wintershall (20%) şi E.ON Ruhrgas (20%), din Germania, şi N.V. Nederlandse Gasunie (9%), din Olanda.

Directorul financiar al Nord Stream, Paul Corcoran, a declarat că proiectul are tot ce trebuie pentru a intra în faza de construcţie. Costul finanţării nu a crescut substanţial pe perioada crizei financiare, deoarece dobânzile s-au redus, a precizat el. Cu toate acestea, criza a influenţat semnificativ modalităţile de finanţare.

"Situaţia de pe pieţele financiare s-a modificat radical. Acum trei ani, băncile erau pregătite să ne acorde împrumuturi de 1-1,5 miliarde de euro. Finanţarea putea fi obţinută prin intermediul a numai câteva bănci", a afirmat Corcoran.

Nord Stream nu a fost afectat de scăderea cerererii de gaze, în contextul recesiunii, şi de creşterea capacităţii de transport maritim a gazului către Europa, a indicat el.

Costul total al Nord Stream este estimat la 7,4 miliarde de euro. Acţionarii proiectului vor să încerce să găsească tot în acest an finanţare pentru a doua fază, prin care va fi dublată capacitatea gazoductului la 55 de miliarde de metri cubi pe an. Primele livrări de gaze naturale ar trebui să fie făcute până la sfârşitul anului viitor. Nord Stream va aduce gaze pe sub Marea Baltică, spre Germania şi Olanda.

Scopul declarat al proiectului este de a ocoli Ucraina ca rută de tranzit dinspre Rusia către Uniune, pentru a reduce riscul înteruperilor şi perturbărilor cauzate de disputele dintre Kiev şi Moscova pe tema preţurilor şi facturilor la gaze.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici