- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Construcţiile şi comerţul au avut cea mai mare pondere în contracţia economiei de anul trecut
Construcţiile şi comerţul au scăzut anul trecut cu 13,6%, respectiv cu 11,2% faţă de 2008 şi au avut cea mai mare pondere în contracţia economiei de 7,1%, potrivit datelor publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Construcţiile şi comerţul au avut cea mai mare pondere în contracţia economiei de anul trecut (Imagine: Mediafax Foto)
"Scăderea a fost determinată de reducerea volumului valorii adăugate brute din toate sectoarele de activitate şi, în mod deosebit, din comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii (-11,2%) şi construcţii (-13,6%), a căror contribuţie la formarea Produsul Intern Brut a fost de 31,1%", se arată într-un comunicat al INS.
În aceeaşi perioadă, agricultura a scăzut uşor, cu 0,4%, în timp ce industria a înregistrat o reducere a volumului de 4,3%. Impozitele nete pe produs s-au redus cu 12,4%.
Totodată, consumul final total a înregistrat o scădere cu 8,2% anul trecut faţă de 2008, în special din cauza diminuării cu 10,8% a cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei.
Formarea brută de capital fix (investiţii - n.r.) s-a redus cu 25,3% pe ansamblul anului trecut.
În trimestrul patru al anului trecut, PIB a scăzut, în termeni ajustaţi sezonier, cu 1,5% faţă de trimestrul anterior şi a înregistrat un declin de 6,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2008.
Construcţiile şi activităţile de comerţ, repararea automobilelor şi articolelor casnice, hoteluri şi restaurante, transporturi şi telecomunicaţii şi-au redus semnificativ volumul de activitate, în octombrie-decembrie 2009, faţă de trimestrul patru din anul anterior, cu 15,9%, respectiv cu 12,5%.
Pe de altă parte creşteri ale volumului de activitate s-au înregistrat în agricultură, silvicultură şi piscicultură (+0,7%) şi industrie (+4%).
Scăderi ale volumului valorii adăugate brute s-au consemnat şi în activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (-9,3%) şi în alte activităţi de servicii (-0,8%).
"Ca o consecinţă a evoluţiei negative înregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o scădere cu 12,2%", se arată în comunicatul INS.
Din punctul de vedere al utilizării PIB, în trimestrul patru cererea internă a scăzut cu 9,9% comparativ cu acelaşi trimestru din anul 2008, în principal pe seama reducerii cu 25,2% a formării brute de capital fix.
Consumul final total s-a redus cu 4%, în special pe seama diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cu 5,8%, pe fondul reducerii volumului desfacerilor de mărfuri prin comerţul cu amănuntul (-13,7%) şi al serviciilor prestate populaţiei (-14,9%).
Un efect pozitiv subliniat de INS este legat de îmbunătăţirea exportului net, ca urmare a reducerii volumului importurilor (-11,1%) şi creşterii celui al exporturilor (+2,9%).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO