Constructorii: Reducerea TVA este benefică, impozitarea progresivă afectează doar anumite categorii

Reducerea TVA ar fi o măsură benefică pentru piaţă, iar impozitarea progresivă a veniturilor ar avea impact în principal asupra celor cu salarii mari, consideră reprezentanţii firmelor din construcţii, care solicită o politică fiscală coerentă şi acţiuni suplimentare pentru redresarea economiei.

Urmărește
140 afișări
Imaginea articolului Constructorii: Reducerea TVA este benefică, impozitarea progresivă afectează doar anumite categorii

Constructorii: Reducerea TVA este benefică, impozitarea progresivă afectează doar anumite categorii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a afirmat pentru Ziarul Financiar că România ar trebui să treacă de la 1 ianuarie 2011, după şase ani de cotă unică, la un sistem de impozitare progresivă a veniturilor, inclusiv a tutoror pensiilor, concomitent cu scăderea TVA.

Vlădescu susţine că introducerea impozitului pe venitul global în trepte progresive ar permite statului să încurajeze sistemele private de pensii şi de asigurări de sănătate prin acordarea de deductibilităţi substanţiale, astfel fiind uşurată povara care tinde să sufoce bugetul de stat. Pentru încurajarea consumului, ministrul vede necesară reducerea cotei de TVA la începutul anului viitor.

"Bună sau rea, cota unică a funcţionat până la venirea crizei. Nu ştiu dacă problema României constă neapărat în impozitare sau în TVA. Cred însă că orice venit ar trebui impozitat. Din perspectiva consumului, evident că revenirea la un TVA de 19 procente - sau la un TVA mai mic decât 24% - ar avea impact direct asupra consumatorului final. Cred că ne hazardăm în a spune că am încuraja consumul, dar cel puţin am ridica o presiune psihologică suplimentară de pe consumator", a declarat pentru MEDIAFAX Ioan Ţiţeiu, directorul general şi acţionarul majoritar al producătorului de materiale pentru construcţii Arcon Sfântu Gheorghe.

O opinie similară legată de reducerea TVA are şi Marcel Bărbuţ, proprietarul producătorului de materiale de construcţii AdePlast Oradea.

"TVA-ul este bine să se reducă. Noi oricum am declarat că vom susţine o parte din această creştere a TVA-ului, astfel încât consumatorii din zona construcţiilor să nu simtă în preţ", a spus Bărbuţ.

El a adăugat că, din punctul său de vedere, ca investitor român, ar fi ideal să crească impozitele pentru cei care câştigă mai mult.

Pe de altă parte, Bărbuţ afirmă că guvenanţii nu ar trebui să modifice impozitul pe profit, pentru că o astfel de măsură ar genera un climat de instabilitate pentru investitori.

Adrian Costin, preşedintele CA al companiei de construcţii SCT Bucureşti, apreciază că măsura de impozitare progresivă ar putea genera scăderea salariilor pentru unele categorii de angajaţi, în condiţiile în care, în actualul context economic, companiile nu îşi vor putea permite să suporte cheltuieli salariale suplimentare.

"Consider că o impunerea unei cote progresive, deşi nu o îmbrăţişez, este mai bună decât o creştere la nivel generalizat a impozitelor. Pe de altă parte, revenirea TVA ar fi o măsură care ar încuraja relansarea economică", a afirmat Costin.

El a precizat că modelul unei cote progresive de impozitare este folosit de multe state, însă o politică fiscală trebuie gândită pe termen lung.

Legat de TVA, el a afirmat că mulţi producători au transferat în preţul produselor majorarea taxei, iar o nouă reducere nu garantează revenirea imediată a preţurilor.

Şeful companiei Energomontaj Bucureşti, Florin Kessler, susţine că impozitarea progresivă va avea efecte doar asupra celor cu salarii mari, iar o decizie în acest sens ar trebui însoţită şi de alte măsuri, precum scutirea de impozit pentru profitul reinvestit în producţie.

"Va fi mai greu de ţinut oamenii buni", a spus Kessler.

El a adăugat că măsura de reducere a TVA ar fi una pozitivă, dar susţine că majorarea de la 19% la 24% nu s-a resimţit până în prezent în afacerea pe care o conduce.

Valentin Petrescu, preşedintele Patronatulului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă, arată că scăderea TVA este benefică pentru achiziţiile de materiale, iar impozitarea progresivă va avea un efect redus asupra veniturilor muncitorilor.

"Importantă pentru toată lumea este menţinerea locurilor de muncă. Nu cred că pentru marea masă a muncitorilor salariile sunt atât de mari pentru ca această măsură să fie o sperietoare. Impozitarea progresivă va avea efecte pentru alte pieţe şi alte categorii de salariaţi", a spus Petrescu.

El a afirmat că este nemulţumit că autorităţile nu au ţinut cont de programele propuse de patronatul pe care îl conduce, "iniţiativele murind din faşă".

"Măsura de impozitare progresivă nu este una care să încurajeze iniţiativa privată. (...) Nu văd bune măsurile care lovesc în cei care muncesc şi nu-i pun la lucru pe cei care nu muncesc. Sunt prea puţini oameni care muncesc în ţara asta", a afirmat Mircea Timofte, preşedintele CA şi cel mai mare acţionar al companiei Transilvania Construcţii (COTR).

El a adăugat că nu ştie deocamdată ce vizează aceste măsuri, dar că nu este indicat să compensezi o majorare a impozitelor printr-o diminuare a TVA.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că ministrul Finanţelor nu a avut mandat pentru a dezbate public tema cotei unice şi a impozitării progresive, care nu a fost analizată şi aprobată în Guvern, şi a interzis miniştrilor să mai introducă în discuţia publică subiecte care nu au avizul Executivului.

El a ţinut să se refere la acest subiect înaintea reuniunii comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor comunitare, arătând că regretă că ministrul Finanţelor nu este prezent la această şedinţă, ci a trebuit să plece la Bruxelles, dar că doreşte să transmită un mesaj celorlalţi miniştri aflaţi la şedinţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici