Consultant: Investiţiile în infrastructură sunt la un nivel critic. Unele licitaţii vor fi amânate

Unele licitaţii publice pentru infrastructură vor fi amânate, din cauza lipsei de fonduri şi schimbărilor politice, deşi reţeaua deficitară de transport afectează exportatorii, iar investiţiile statului sunt la un nivel critic, potrivit companiei AECOM, care realizează Master Planul de Transport.

Urmărește
807 afișări
Imaginea articolului Consultant: Investiţiile în infrastructură sunt la un nivel critic. Unele licitaţii vor fi amânate

Consultant: Investiţiile în infrastructură sunt la un nivel critic. Unele licitaţii vor fi amânate (Imagine: Sebastian Tataru/Mediafax Foto)

Steve Morriss, CEO pentru Europa al companiei americane de consultanţă, proiectare şi management de proiect AECOM, a declarat că resursele bugetare limitate şi situaţia politică vor face ca o parte dintre proiectele publice de investiţii să nu fie lansate în 2014.

"Ne aşteptăm ca o parte din licitaţiile publice să nu fie lansate anul acesta, având în vedere că multe proiecte în derulare duc lipsă de finanţarea adecvată", a afirmat Morriss.

Întrebat dacă în cazul licitaţiilor care nu vor fi lansate motivul este lipsa resurselor bugetare sau organizarea de alegeri în 2014, Morriss a opinat că este vorba de o combinaţie a celor două.

"Cele două elemente sunt legate, în opinia noastră. Este clar că schimbarea Guvernului a întârziat unele proiecte", a spus Morriss, care a adăugat că şi elaborarea Master Planului pentru Transport a fost întârziată de schimbările frecvente la conducerea ministerului de profil.

AECOM este consultantul Ministerului Transporturilor la elaborarea Master Planului General de Transport.

Morriss a apreciat că nivelul investiţiilor publice în infrastructură este critic.

"Investiţiile în infrastructură sunt la un nivel critic, iar reţeaua de transport rutier slab dezvoltată are un efect negativ asupra afacerilor marilor exportatori precum Dacia (Piteşti) şi Ford (Craiova)", a arătat Morriss.

El a adăugat că echipa AECOM din România a făcut, în acest sens, o analiză a diferitelor industrii şi a beneficiilor dezvoltării infrastructurii şi a discutat cu exportatorii respectivi.

Lipsa finanţării proiectelor de infrastructură a determinat AECOM, în urmă cu un an, să implice echipa din România într-un proiect important din Qatar, astfel încât angajaţii să nu fie concediaţi.

Morriss a arătat că în prezent finanţarea proiectelor la care compania lucra în România s-a reluat.

Potrivit datelor furnizate de autorităţile române, AECOM arată că în 2014 vor fi finalizaţi circa 70 km de autostradă, majoritatea pe Coridorul IV Pan-European.

Steve Morriss a afirmat totodată că industria construcţiilor va înregistra probabil o uşoară creştere în 2014, în principal în infrastructura de transporturi şi de apă şi canalizare precum şi cea din sectorul privat.

Potrivit AECOM, în cazul pieţei imobiliare situaţia negativă se va menţine. Astfel, nu se prevăd a fi lansate noi proiecte importante de locuinţe, ci doar noi posibile construcţii de birouri.

Şeful AECOM Europa afirmat însă că în 2014 ar putea exista evoluţii pozitive privind explorarea gazelor neconvenţionale.

"Există semne pozitive că explorarea gazelor neconvenţionale ar putea să se dezvolte în 2014, cu condiţia acceptării de către forţele politice şi de către public", a declarat Steve Morriss.

El a precizat că AECOM colaborează cu companii precum Chevron şi Exxon la proiecte de explorare a gezelor de şist în România şi în alte ţări.

AECOM este un furnizor global de suport tehnic şi management în mai multe domenii care ţin de infrastructura de transporturi, utilităţi, mediu, energie, apă şi administraţie.

În România, potrivit lui Steve Morriss, 75-80% dintre proiectele în care este implicată AECOM sunt cu finanţare de stat, în timp ce proiectele cu finanţare privată sunt de doar circa 20% din portofoliu (majoritatea în proiecte de explorare a gazelor de şist), în condiţiile în care în alte ţări din regiune ponderea este de 55% proiecte cu finanţare privată, iar 45% cu finanţare publică.

AECOM are 167 de angajaţi în România, specialişti în inginerie, arhitectură, planificare urbană, sănătate sau mediu, cu 9 birouri în Bucureşti şi în ţară.

Portofoliul de lucrări AECOM în România include CEFIN Logistics Park şi Galeria (Arad), City Mall şi complexul rezedienţial Mareşal Averescu (Bucureşti), proiectarea şi supervizarea lucrărilor de reabilitare DN1C - DN17, dar şi colaborarea la Master Planul pentru Transport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici