Consultări pentru un salariu minim în UE. Cât ar fi în România după propunerea actuală

Dacă s-ar introduce un salariu minim european, în România salariul minim pe economie ar creşte cu aproape 600 de lei, până la 1.920 de lei, faţă de 1.340, cât este acum.

Urmărește
3435 afișări
Imaginea articolului Consultări pentru un salariu minim în UE. Cât ar fi în România după propunerea actuală

Consultări pentru un salariu minim in UE. Cât ar fi în România după propunerea actuală

Salariul minim european va fi stabiit cel mai probabil, la un nivel de 60% din salariul mediu net pe economie din fiecare stat membru, a declarat marţi Claudia Sofianu, partener EY România. Asta ar însemna că dacă se aprobă o astfel de iniţiativă, salariul minim net ar trebui să fie 1.920 de lei, adică aproape 400 de euro.

„Salariul minim european ar însemna un salariu de referinţă pentru toate ţările membre ale Uniunii Europene. Este greu de crezut că se va stabili o sumă, o valoare anume, ţinând cont de diferenţele dintre ţările membre, însă intenţia este de a stabili un cadru, o formulă de calcul şi alinierea statelor membre”, a declarat marţi Claudia Sofianu, partener EY România în cadrul departamentului de asistenţă fiscală şi juridică.

În noiembrie 2019, salariul mediu net în România a fost de circa 3.200 de lei net. Salariul minim net pe economie este în prezent de 1.346 de lei. Ca să ajungă la 60% din salariul mediu net pe economie, salariul minim net din România ar trebui să fie majorat cu 600 de lei şi să ajungă la 1.920 de lei net.

"Anul trecut, fostul vicepreşedinte al Comisiei Europene stabilea un cadru de referinţă de 60% din salariul mediu pentru fiecare stat membru, iar în contextul noii preşedinţii a Comisiei Europene şi a declaraţiilor noului comisar pentru ocuparea forţei de muncă (luxemburghezul Nicolas Schmit, din partea Partidului Socialiştilor Europeni - n.red.), acest lucru pare din ce în ce mai ancorat în angajamentele Comisiei Europene de a opri exodul forţei de muncă dinspre est spre vest", a mai spus Sofianu.

În prezent sunt încheiate în economie peste 1,3 milioane de contracte de muncă cu normă întreagă la salariul minim brut de 2.230 lei şi peste 300.000 de contracte de muncă cu normă întreagă la salariul minim de 3000 lei, circa 26% dintr-un total de aproximativ 6,4 milioane de contracte de muncă.

"Lipsa forţei de muncă în România ca angajatori o simţim cu toţii, întrebarea este ce trebuie făcut sau ce putem face ca să păstrăm lucrătorii în România să-i păstrăm motivaţi. Aş adăuga pe listă pensia ocupaţională, implementarea unei alte directive europene, care creează o pensie ce poate fi remunerate de angajator pentru angajaţii săi", a mai spus Claudia Sofianu.

Doar 22 din cele 28 de state membre au salarii minime. Potrivit Eurostat, biroul de statistică european, un angajat primeşte în Luxemburg un salariu minim de peste 2.000 de euro, în timp ce în Bulgaria, primeşte doar 286 de euro.  După aceeaşi formulă, salariul minim în Italia ar fi de 1.100 euro, iar în Spania de aproape 1000 de euro. Cele mai ridicate salarii minime din UE după această formulă de calcul ar fi în Irlanda şi Luxemburg, peste 2000 de euro. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici