Consumul de carne creşte, dar producţia internă este în stagnare

Zootehnia reprezintă o ramură de bază şi tradiţională a economiei României, dar ponderea ei în producţia agricolă totală a avut o tendinţă descrescătoare în ultimii ani, spre un nivel minim istoric de 27,7% în 2018, arată o analiză a Băncii Transilvania.

Urmărește
424 afișări
Imaginea articolului Consumul de carne creşte, dar producţia internă este în stagnare

Analiză: Consumul de carne creşte, dar producţia internă în stagnare

Zootehnia reprezintă o ramură de bază şi tradiţională a economiei României, dar ponderea ei în producţia agricolă totală a avut o tendinţă descrescătoare în ultimii ani, spre un nivel minim istoric de 27,7% în 2018, arată o analiză a Băncii Transilvania.

”Această componentă importantă a agriculturii prezintă un potenţial ridicat de dezvoltare, aspect susţinut de o serie de factori, inclusiv accesul la materii prime, tendinţa ascendentă pentru consumul intern de carne, nivelul record al deficitului comercial cu carne, perspectiva continuării procesului de convergenţă economică europeană şi consecinţele şocului indus de pandemie”, a comentat Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la BT.

Consumul intern de carne a crescut în ultimii ani, evoluţie susţinută de majorarea veniturilor populaţiei (în contextul ameliorării climatului din piaţa forţei de muncă) şi de reducerea cotei TVA la alimente şi servicii de alimentaţie de la 1 iunie 2015.

Conform estimărilor, consumul is-a situat peste nivelul potenţial începând cu anul 2016 şi a înregistrat un nivel record de 1,44 milioane tone în 2018.

Această evoluţie a fost determinată de creşterea semnificativă a consumului de carne pe locuitor (spre nivelul record de 73,8 kilograme în 2018), factor care a contrabalansat tendinţa de scădere a populaţiei (spre nivelul minim din anii 1960). În prezent carnea de porc şi carnea de pasăre contribuie cu aproximativ 90% la consumul intern de carne.

Pe de altă parte, producţia internă de carne s-a consolidat în ultimii ani în apropiere de nivelul de 1,5 milioane tone (greutate în viu), maximul din anul 2007. Producţia de carne de pasăre, care reprezintă peste 40% din total, s-a apropait în 2018 de cel mai ridicat nivel de la începutul anilor 1990 (0,63 milioane tone greutate în viu în 2018).

De asemenea, producţia de carne de ovine şi caprine a consemnat o uşoară ameliorare în ultimii ani.

Pe de altă parte, producţia de carne de bovine şi producţia de carne de porcine au înregistrat o tendinţă descendentă în ultimii ani.

Creşterea semnificativă a consumului de carne şi consolidarea producţiei interne au determinat intensificarea deficitului balanţei comerciale cu carne, spre un nivel record de peste 700 milioane euro în 2019.

Analiza apreciază că pe termen mediu investiţiie în zootehnie vor creşte, într-o evoluţie susţinută de potenţialul pieţei interne, perspectiva echilibrării balanţei comerciale, premisele de persistenţă a costurilor reale de finanţare la un nivel redus şi continuarea procesului de convergenţă economică europeană.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici