- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consumul de gaze creşte puternic, iar dependenţa de gazul rusesc este tot mai mare
Iarna friguroasă, primăvara neobişnuit de rece şi redresarea economiei sunt factorii care au ridicat cererea de gaze cu 9% în primele cinci luni ale anului, scrie ZF.
Consumul de gaze creşte puternic, iar dependenţa de gazul rusesc este tot mai mare
Vestea mai puţin bună este că avansul a fost susţinut prin creşterea cu 24% a importurilor de gaz rusesc, care a ajuns din nou la o pondere de peste 20% din consumul naţional.
„În primele cinci luni ale anului consumul de gaze al României s-a ridicat la 66,8 milioane MWh (circa 6,3 mld. metri cubi), cu 9% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Importurile de gaze au fost de 14,48 milioane MWh, cu 24% mai mari faţă de primele cinci luni din 2021“, se arată în datele transmise de Trangaz, compania naţională de transport al gazului natural.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Astfel, pornind de la datele furnizate de Transgaz, gazul a ajuns să acopere o cincime din necesarul intern, una dintre principalele explicaţii fiind scăderea producţiei interne a celor doi mari producători, OMV Petrom şi Romgaz.
Cea mai mare parte a cantităţilor importate au venit din Bulgaria, prin intermediul recent lansatului gazoduct Gazprom, TurkStream. Problema este că majorarea cantităţilor importante se suprapune peste o scumpire masivă a gazelor naturale de la începutul anului. Astfel, datele de la bursa CEGH din Viena arată că preţul spot pentru ziua de ieri ajunsese la 32 de euro pe MWh de la numai 17 euro pe MWh în primele zile ale anului, iar specialiştii din piaţă nu văd motive pentru calmarea situaţiei anul acesta.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO