Consumul de gaze naturale în UE a scăzut cu aproape 18% în ultimele opt luni

Consumul de gaze naturale în UE a scăzut cu aproape 18% în ultimele opt luni, depăşind ţinta blocului comunitar şi atenuând temerile legate de penuria de energie cauzată de reducerile masive ale importurilor din Rusia, relatează Financial Times, citat de Ziarul Financiar.

Urmărește
127 afișări
Imaginea articolului Consumul de gaze naturale în UE a scăzut cu aproape 18% în ultimele opt luni

Consumul de gaze naturale în UE a scăzut cu aproape 18% în ultimele opt luni

Scăderea semnificativă a consumului de gaze naturale înregistrată de gospodăriile şi întreprinderile europene a fost favorizată de o iarnă mai blândă. Situaţia în cauză a reflectat, de asemenea, eforturile autorităţilor de conservare a energiei, închiderea unor activităţi industriale mari consumatoare de energie şi trecerea la surse alternative de combustibil, ca urmare a creşterii puternice a preţurilor generată de invazia Rusiei în Ucraina.

Comparativ cu media din ultimii cinci ani, consumul de gaze în UE a scăzut cu 17,7% între august şi martie, potrivit cifrelor publicate miercuri de Eurostat, agenţia de statistică a UE. Potrivit datelor oficiale, UE şi-a depăşit obiectivul de reducere a consumului de gaze cu 15% în aceeaşi perioadă, ca parte a eforturilor de a face faţă la marea scădere a livrărilor ruseşti.

„Nu a fost vorba doar de situaţia vremii", a declarat Holger Schmieding, economist-şef la banca germană de investiţii Berenberg. „Companiile mari consumatoare de energie au redus producţia, gospodăriile au economisit energie, aspecte întărite de trecerea la alte surse de combustibil”.

Conform datelor Agenţiei Federale de Reţele din Germania, la începutul acestui an gospodăriile şi întreprinderile mici şi-au redus consumul de gaze cu 17,2% faţă de cei cinci ani anteriori, în timp ce industria a redus utilizarea cu 18,8%.

Henning Gloystein, de la compania de consultanţă Eurasia Group, a declarat că cel mai mare factor de scădere a fost trecerea la alte tipuri de combustibil, care, potrivit estimărilor sale, a reprezentat aproximativ 60% din scăderea înregistrată în lunile de iarnă, restul fiind împărţit între economisirea de către gospodării şi vremea relativ blândă.

UE şi-a redus proporţia importurilor de gaze din Rusia la 16% la sfârşitul anului trecut, faţă de 37% în martie 2022, potrivit grupului de lucru UE-SUA privind securitatea energetică. Încurajând în continuare renunţarea la gaz, guvernul german a aprobat săptămâna aceasta un proiect de lege care interzice noile sisteme de încălzire pe bază de petrol şi gaz începând din 2024, cerând ca noile sisteme să fie bazate în proporţie de cel puţin 65% pe energie regenerabilă.

Scăderea peste aşteptări a consumului de gaze din UE a determinat o scădere recentă a preţurilor şi a contribuit la creşterea nivelului de stocare. Indicele de referinţă european TTF pentru gaz a scăzut de la aproximativ 75 de euro pe megawatt/oră la sfârşitul lunii decembrie la aproape 40 de euro/MWh. Preţurile atinseseră un nivel record de 343 EUR/MWh în august - un nivel echivalent, în termeni petrolieri, cu peste 500 de dolari pe baril.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
consum,
gaze,
ue

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici